Постъпването в ясла и детска градина е свързано с раздяла, която като процес може да бъде болезнен и труден както за детето, така и за родителите. За да може да подпомогнем плавната адаптация на детето към новата среда, в която ще прекарва по-голяма част от деня си, можем да го подготвим за предстоящите промени.

Препоръчително е да сме напълно честни и да казваме на детето точно кога ще го вземем. Например: Мама или татко отиват на работа. Ти ще си в детската градина/ясла, ще закусиш с децата, ще играете, ще обядваш, ще спиш, ще има следобедна закуска и след това ще те вземем. Така детето не е в постоянно очакване.

Желателно е да не се заплашва детето, че ако не слуша или ако не изпълнява някои от правилата вкъщи, то няма да бъде взето от детската градина/ясла. Такива заплахи освен че повишават тревожността на детето, може да доведат и до отказ то въобще да ходи на детска градина или ясла.

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

Разговорите с децата
за предстоящите промени са полезни, децата имат по-голямо разбиране отколкото предполагаме. Инвестицията на време и усилия в общуването с децата ни е от огромно значение за начина, по който ще приемат промените и до каква степен ще споделят с нас какво се случва в ежедневието им.
Ако имате притеснения за нивото на езиковото им развитие, не се колебайте да се обърнете към специалисти за навременни консултации. Логопеди и психотерапевти могат да ви подкрепят. Никога не е твърде рано и никога детето ви не е твърде малко, за да получите адекватна подкрепа. Направете нужното, за да сте спокойни вие преди всичко, така и вашето дете ще е по-спокойно.

дете детска градина
iStock photos/Getty images

Все повече родители губят емоционалната връзка с децата си

Предварителни разговори с учителите и медицинските сестри, които ще посрещнат децата ви ще бъдат полезни. Разбира се и организираните родителски срещи също са повод да се запознаете по-подробно със средата и условията на детското заведение.

Пет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

Какви навици е необходимо да притежава детето, за да постъпи в ясла и градина? Как да разрешим въпроса с памперса и биберона? И защо е изключително важно да се следят емоциите на детето, ще разберете от епизода на „Доктор здраве с Мария“. Гостува Арпи Анжилиан Масихи - магистър-логопед с 15 години опит в работата с деца и възрастни. Докторант и асистент в катедра „Логопедия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател на логопедичен кабинет „Арпи“!

здраве Мария