/ Thinkstock/Getty Images
Всеки добър родител иска детето му да няма неприятности, да се учи добре и да постигне успехи в професионален и личен план, когато порасне. Макар и да няма точна рецепта, психологически изследвания по света са търсили и са се опитали да открият фактори, които предразполагат към успех. Повечето от тях зависят от родителите.

Как да подобрим постиженията на децата в училище?

Ето какво са установили някои изследвания през годините за тези родители:

1. Те учат децата си на социални умения. Учени от университета на Пенсилвания и университета "Дюк" проследили повече от 700 деца от детската градина до 25-годишна възраст и установиха значителна връзка между социалните им умения като малки и успеха им след две десетилетия.

деца родители
Thinkstock/Getty Images

Резултатите им показали, че тези, които могат по своя инициатива да действат заедно с останалите, които помагат на другите, проявяват разбиране и сами решават проблемите си, е много по-вероятно да завършат колеж и да си намерят работа преди да навършат 25 години, в сравнение с децата с ограничени социални умения.

Трябва ли родителите да бъдат приятели на децата си?

2. Имат високи очаквания. С данни от национално изследване, обхванало 6600 деца, родени през 2001 г., екип от университета на Калифорния в Лос Анджелис установил, че очакванията, които имат родителите за децата си, имат огромен ефект върху постигнатото от тях.

деца родители
Thinkstock/Getty Images

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

3. Учат децата си отрано на математика. През 2007 г. метаанализ на 35 000 деца в предучилищна възраст от САЩ, Канада и Англия показа, че развиването на математически умения от ранна възраст може да е огромно предимство. Способността да смятат предполага не само добри постижения в математиката.

деца родители
Thinkstock/Getty Images

4. Имат здрава връзка с децата си. Изследване на 243 души, родени в бедни семейства, установи, че тези, на които са обръщали повече внимание през първите три години, са имали по-добър успех в училище и по-добри връзки и постижения през 30-те си години. Под повече внимание учените разбират бързо и адекватно реагиране на сигналите на детето и гарантиране на сигурна база, от която то да изследва света.

Пет строги правила в японските училища, които никой не нарушава (ВИДЕО)


5. Ценят повече усилията, отколкото избягването на провала. Станфордски психолози установиха, че начинът, по който децата и възрастните мислят за успеха, може да предопредели техните постижения. Ако смятат, че всичко се определя от заложбите и условията, те постигат по-малко, отколкото ако приемат предизвикателствата и гледат на неуспеха не като доказателство за лоши заложби, а като тласък за растеж и развитие на способностите.

деца родители
Thinkstock/Getty Images

Още любопитни новини по темата четете в рубриката „На училище“

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук