Дарик радио пуска първия новинарски хеликоптер в Източна Европа
Дарик радио пуска първия новинарски хеликоптер в Източна Европа / Sofia Photo Agency
Два хеликоптера, единият от които е новинарски последно поколение, е мащабната и крупна инвестиция на Дарик радио за 2009 г. По време на специална пресконференция за 16-та годишнина на Дарик радио беше обявена и празничната програма за 21 януари, както и фактът, че за пореден път медията е лидер по слушаемост. Приходите от реклама за 2008 година са в размер на почти 9 млн. лева. Според последното изследване на TNS/TV Plan Дарик радио е лидер сред активното население на столицата на възраст 20-64 години. Слоганът за 16-ия рожден ден на Дарик радио е „Моята първа любов”.

Инвестицията в хеликоптера е 1 млн. долара. Той ще бъде на разположение на репортерите, фотографите и видеооператорите през пролетта. Нюзкоптерът може да лети с 200 км/ч до три часа непрекъснато без допълнително зареждане на гориво. "Това е първият новинарски хеликоптер в Източна Европа. На Стария континент има още два – във Великобритания и Русия", отбеляза Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио. "Този нюзкоптер коренно ще промени представата ви за получаване на новини", каза Вълков.

"Преди месец-два, когато поканих американския посланик у нас да присъства на пускането на двете машини, се пошегувах, че българският капитализъм инвестира в американската кризисна икономика”, заяви изпълнителният директор на радиото Радосвет Радев и добави, че през миналата година радиото се е утвърдило там, където му е мястото – на лидерската позиция. "Мисля, че си останахме такива, каквито хората ни познават - казваме истината", допълни собственикът на медията.

Традиционната награда „Глас на годината” е за водещия на следобедния блок Драгомир Симеонов.

В сряда, празничната програма на Дарик радио ще е с продължителност 16 часа и със свои предавания ще гостуват най-известните лица от политиката, културата и журналистиката. Вечерта в галерия „Академия" ще бъде открита изложба със селекция от най-доброто, нарисувано през годините по време на пленерите „Звук и цвят", които се организират в края на всеки септември в курорта „Златни пясъци”.