Дарик и NESCAFE 3 in 1 търсят думите на годината
Дарик и NESCAFE 3 in 1 търсят думите на годината / netinfo

Дарик радио, DarikNews.bg и NESCAFE 3 in 1 стартират първия по рода си национален конкурс за Думите на годината. Под заглавието „Думите на годината: от А до Я” медията и „неочаквано добрата комбинация” ще търсят последователно „дума на седмицата”, „дума на месеца” и „дума на годината”.

Всеки понеделник, част от популярното предаване на радиото „Дарик кафе” ще бъде мини радио филм под името „3 неочаквани думи в очакван радиофилм”. Автор на радиофилма ще бъде водещият от Дарик радио Драгомир Симеонов, който ще представя по един модерен начин всички нови думи, появили се в езика ни.

Дума на седмицата” ще бъде определяна в предаването „Кой говори” всеки петък. Коментари за навлизането на новите думи, езиковият сблъсък между поколенията и промените в езика ще бъдат малка част от дебата в ефира на медията.

Веднъж месечно Дарик радио и NESCAFE 3 in 1 ще определят „дума на месеца”. Тя ще бъде селектирана в предаването „България следобед” с помощта на „Малкото жури”, членове на което ще бъдат редактори на медии, журналисти, ученици от елитните гимназии, студенти.

В края на годината на база определените „думи на месеца”, ще бъде изготвена годишната класация, под категории като „дума на годината”, „нова дума на годината”, „най-безсмислена дума”, „най-креативна дума”, „най-често използвана чужда дума в българския език” и други.

DarikNews създаде и специален сайт dariknews.bg/dumi.php, който представя проекта „Думите на годината”.