В миналото кексът се е различавал от хляба по това, че в него имало сладки съставки - най-често плодове или мед. Остатъци от такива кексове са намерени в неолитни селища - те се състоят от натрошени зърна, които били заливани с вода и мед, притискани, за да се получи подобна на пита форма, и изпичани върху нагорещени плоски камъни.

В древна Гърция подобни сладки пити се наричали "плакус" - дума, която означава и "плосък". Приготвяли се предимно от ядки и мед. Подобни сладкиши били поднасяни на първите олимпийски игри, провеждани на остров Делос пред 776 г. пр. н. е.

Римляните приготвяли друг вид плосък кекс, които се наричал "сатура" - той се състоял от пшеничено брашно и зехтин и бил много по-вкусен и засищащ.

В днешното видео кулинарният влогър Диди показва рецепта за най-обикновен, но едновременно вкусен кекс. Предложението е за кекс с банани. Според Диди хубавото при него е, че винаги се получава идеално пухкав и добре изпечен.

Приятно гледане, готвене и похапване!

Още от рецептите на Диди може да видите във Vbox ТУК