България си спомня за безсмъртието на Апостола
България си спомня за безсмъртието на Апостола / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
България си спомня за безсмъртието на Апостола
70481
България си спомня за безсмъртието на Апостола
  • България си спомня за безсмъртието на Апостола

Днес България отбелязва 141 години от обесването на Васил Левски.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави традиционната панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Тя беше отслужена в старинния столичен храм „Св. София".

След това духовенството и миряните се отправиха с литийно шествие към паметника на йеродякона, където се провежда общоградското възпоменателно тържество.

В 18.00 ч. започна официалната възпоменателна церемония пред паметника на Апостола, на която присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Те бяха посрещнати от гражданите с викове "Оставка" и "Предатели". За 19.00 ч. е заявено шествие на политическа партия „Атака".

Полицията следи за провокации. Контролно-пропускателни пунктове са изградени от всички страни на паметника, създадена е и зона за сигурност с метални заграждения. Полицаите проверяват личните карти, както и багажите на хората.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. край Къкринското ханче (близо до Ловеч). Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1873 г. и е потвърдена седмица по-късно (на 21 януари). Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари.

В храма „Св. София - Премъдрост Божия" се съхранява кичур от косите на Дякона. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.