/ Thinkstockphotos
Видео с мъж, представящ се за депутат, който пали билборд с реклама на цигари, бе разпространено в медиите и социалните мрежи. Оказа се, че видеото, както и писменото обръщение на мнимия депутат са част от кампания на сдружение „България без дим“, което има за цел да обърне внимание на проблема с непълната забрана за рекламиране цигари.

Анонимният депутат е символ на нетърпимостта към несправедливостите и зависимостите, които убиват буквално и преносно нас и нашите деца, заявиха от организацията чрез писмо, изпратено до медиите.

Девети сме в света по пиене от близо 200 страни, с цигарите се излагаме

Целта ни е той да напомни на истинските народни представители, че зависимостите, както тези на обществото от тютюневите изделия, така и тези в парламента от тютюневите лобита са вредни и погубват живота и здравето ни, посочват от "България без дим".

В България жените пушачи са повече от мъжете
 
Чрез изгарянето на един създаден от нас билборд искахме да покажем необходимостта от премахването на всички истински такива, които приканват хората към тютюнопушене и продават цигари най-вече на подрастващите, обясняват от организацията.

Първенци сме по тютюнопушене в Европа

Те представят и статистика, според която България е една от последните страни в ЕС, където „вратички“ в закона за здравето и тютюневите изделия все още позволяват рекламата и спонсорирането на тютюневи изделия.