Актьори и журналисти се включват в почистване на природните паркове
Актьори и журналисти се включват в почистване на природните паркове / снимка: Impact Press Group, архив

Популярни лица от сцената и екрана ще бъдат „посланици” на природните паркове в днешния Национален ден на природните паркове. Те ще се включат в ежегодната инициатива по почистване и обновяване на туристическата инфраструктура.

Националният ден на природните паркове се организира за пета поредна година на 9 юни от международната природозащитна организация WWF. „Ще събираме отпадъци, ще ремонтираме пейки, беседки, мостове и огради, ще боядисваме и лакираме”, каза за БТА Константин Иванов от WWF. По думите му във всеки от парковете днес ще започне и изграждане на нови кътове за отдих, като се предвижда те да бъдат готови до края на летния сезон.

„Посланиците” също ще се включат в дейностите по почистване и обновяване на инфраструктурата в 11-те природни парка на България - Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица.

През изминалите четири години в кампанията Национален ден на природните паркове се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура, припомнят от WWF. Досега благодарение на инициативата са изградени 12 моста и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за посещение. Тази година като част от кампанията във всеки от парковете ще бъдат изградени нови кътове за отдих.

Единадесетте парка са най-посещаваните защитени природни територии в България. Ежегодно през тях преминават над 10 милиона души. Културата на туристите обаче все още не е на нужното ниво. Всяка година отпадъците и щетите, нанесени на местата за отдих и на туристическата маркировка, бележат природата по недопустим начин, посочват от екоорганизацията.