49% от мъжете в България пушат
49% от мъжете в България пушат / Снимка: Sofia Photo Agency

Общо 49 на сто от мъжете и 29 на сто от жените в България пушат. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова при откриването на първото събитие на европейската кампания "Help - за живот без тютюн".

Кампанията е насочена към млади хора във възрастта между 15 и 25 години, тъй като изследванията сочат, че в нашата страна пушат много младежи, предимно ученици и студенти, уточни Виткова.

По думите й, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето от страна на изпълнителната власт и правителството. Според Виткова, повишаването на акциза върху тютюневите изделия ще ограничи значително достъпа на младите до възможността за купуване на цигари.

Кампанията е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето - активно или пасивно. Началото на кампанията е поставено от европейския комисар по здравеопазването на 1 март 2005 година и се провежда във всички страни от Европейския съюз.

Резултатите от тестовете ще бъдат обработени и ще бъдат предмет на общоевропейско проучване, което се провежда под ръководството на проф. Бертран Дауценберг, белодробен специалист и експерт по заболяванията, резултат от тютюнопушене. Дауценберг е и координатор на европейската мрежа на болниците без тютюнев дим.

В София има шест консултативни кабинета за отказване от тютюнопушенето. Според специалистите тютюнът води до затруднения на дишането, понижаване на спортните и сексуалните способности, поява на бръчки, липса на блясък на косата.

Според лекарите, никотинът изчезва от организма на човека три дни след отказването на цигарите. В същия срок се възстановяват вкусът и обонянието на човека. Три месеца по-късно задъхването и проблемите с дишането намаляват, благодарение на подобряване на дейността на белите дробове до 10 процента. След една година рискът от инфаркт намалява с около 25 процента.

Цигареният дим съдържа над 4000 съставки, много от които са токсични и над 40 от тях предизвикват рак.