20 университетски библиотеки от 17 страни на конференция в АУБ
20 университетски библиотеки от 17 страни на конференция в АУБ / cнимкa: Sofia Photo Agency

20 университетски библиотеки от 17 страни ще вземат участие в петата годишна конференция на тема: "Да се учим един от друг: оценка и сътрудничество" на Американския международен консорциум на академичните библиотеки, съобщават от учебното заведение. Домакин на събитието е Американският университет в България (АУБ).

По време на конференцията ще се проведат паралелни сесии, на които ще бъдат обсъдени проекти, технологии за оценка и сравнение на библиотечни фондове и обслужване, приложение на информационни технологии в библиотеката, успешни практики и нови области за сътрудничество. Целта е библиотечните и специалисти в областта на информационните технологии, преподаватели и академични ръководства да обменят опит.

Паралелно ще се проведат и два семинара на теми: „Виртуално сътрудничество” и „Уеб-базирано видео конфериране”. Дискусиите започват на 25 май в 09:00 часа в Червената зала на АУБ. Конференцията е с начален час 19:00 часа в Историческия музей. Тя ще продължи до 28-и май.

Традиционните вече годишни конференции се провеждат на различно място всяка година, като домакини са институции, членове на консорциума. Тези форуми дават възможност да се дискутират възникнали въпроси в сферата на библиотечното дело и висшето образование, както и да се поканят водещи фигури в тези области, за да споделят своите знания и опит. Досега са провеждани конференции в Париж, Бейрут, Кайро и Ифрейн (Мароко).

Библиотеката на АУБ е най-голямата англоезична библиотека на Балканския полуостров с над 100 000 книги и издания. През септември 2007 г. започна строителството на новата сграда, която ще се състои от читалня, информация и офис за приемане и обработване на книги, две стаи за групови занимания и офис информационни технологии, който ще обслужва библиотеката. Библиотеката на АУБ е инициатор и основател на първия български библиотечен консорциум, чрез които бази данни с огромен брой списания на чужди езици станаха достъпни за академичната общност в България. Тя е мост между различни култури и практики. Библиотеката е установила работни взаимоотношения с водещи в областта си документални центрове по света като библиотеката на Конгреса на САЩ, документалния център на Британската библиотека и Немския консорциум на академичните библиотеки.

Новини от Благоевград