10 000 лв. награда за наука дава СУ, чества 120 г.
10 000 лв. награда за наука дава СУ, чества 120 г. / снимка: Sofia Photo Agency

10 хиляди лева ще е стойността на голямата награда за наука, която ще връчи следващата седмица Софийският университет „Св. Климент Охридски". Това е само част от честванията за 120-годишния юбилей на Алма матер, които започват в неделя.

Научни конференции, бал с маски цяла нощ, 4 сцени и музика на живо, изпълнена от 10 групи, са само част от многото прояви за 120 години Софийски университет. Кулминацията ще бъде в понеделник, когато се връчва голямата награда за наука на Алма матер, обясни Александър Кьосев, преподавател в университета и добави:

„Тази награда се дава от Софийския университет, но не непременно на учени от СУ и не непременно на българи”.

Гости на тържествата ще са 70 ректори и почетни доктори на науките от чужбина. Преподавателите от Алма матер са изготвили и стратегия за научните изследвания, отбеляза ректорът проф. Иван Илчев:

„Ясно е заложена идеята, че качествената наука трябва да получава и качествено възнаграждение”, добави още проф. Илчев.

В понеделник следобед от сградата на ректората ще тръгне и шествие на преподаватели, студенти, докторанти и възпитаници на Софийския университет. То ще мине покрай най-важните държавни институции. По пътя му до Народния театър в него ще се включат кметът на София, председателят на парламента и депутати, президентът, премиерът, председателят на БАН и министрите на образованието и на културата.