/ ThinkStock/Getty Images
Има ли специален дрескод в германските училища? Прието ли е да се носят например минижупи, ултракъси шорти или предизвикателни блузи с дълбоко деколте? Ето какво ни разказаха ученици от Бон:
 
Как изглеждат 3 от най-уникалните училища по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

В Германия няма задължителна единна униформа за учениците. Въпреки това в повечето училища съществуват правила, които трябва да се спазват от всички ученици. Какво може и какво не бива да се носи - всяко училище има право самостоятелно да реши какви правила да въведе по отношение на облеклото. Най-консервативни са католическите и частните учебни заведения, както и училищата-интернати. Ето какво научихме от ученици, които посещават различни гимназии в Бон и околностите:

"Не бива да се обличаме твърде предизвикателно"
 
Александра, ученичка в 11 клас в реномираната бонска гимназия "Бетовен", разказва, че в нейното училище няма специален дрескод - важат само определени препоръки. Например бельото да не се показва изпод дрехите, а късите панталони да стигат най-малко до средата на бедрото. "Но това е само препоръка", допълва ученичката.
 
Люси, деветокласничка в Католическата девическа гимназия, обяснява, че в нейното училище не бива да се носят ултракъси шорти и тениски или блузи с дълбоко деколте. "Повечето ми съученици носят обикновени дънки, тениски и пуловери, но има и такива, които предпочитат по-скъпи дизайнерски дрехи", казва ученичката и добавя: "Предишната ни директорка държеше да носим дълги панталони, а полите задължително трябваше да покриват колената".

Пет строги правила в японските училища, които никой не нарушава (ВИДЕО)

Максим, ученик в 11 клас в гимназията "Фридрих Еберт" също обяснява, че в неговото училище няма задължителна униформа, но момичетата не бива да носят прекалено къси поли или панталони. "Най-важното е да не се обличаме твърде предизвикателно", казва момчето.

училище
ThinkStock/Getty Images

12-класничката Хана, ученичка в гимназията "Карл фон Осиецки", споделя, че в нейното училище може да се носи всичко, с изключение на тениски и блузони тип "рибарска мрежа", както и много къси панталонки. Забранено е също така носенето на облекло с расистки и дискриминационни надписи. "При нас на мода са дънките с дупки, панталоните с висока талия и мрежестите чорапогащници", казва още ученичката и добавя, че в нейното училище не е позволено да се идва с кърпа на главата. Освен ако не става дума за хиджаб.
 
Софи, ученичка в 12 клас в училището "Ото Кюне", казва, че при тях няма почти никакви ограничителни правила. Забранени са единствено блузите с твърде дълбоко деколте, както и панталоните, при които задните части са оголени.
 
Никлас, ученик в 10 клас в гимназията "Райн Зийг", обяснява, че в неговото училище всички се обличат както пожелаят. "Много от съучениците ми предпочитат да ходят с най-обикновени дънки и тениски, а момичетата носят през лятото къси панталонки", казва десетокласникът.
 
"Ако не носиш скъпи дрехи..."

училище
ThinkStock/Getty Images

Лора, ученичка в 11 клас в католическо училище, споделя, че при тях не е позволено да се носят поли над коляното. Следи се също за блузи с тънки презрамки. Правилото гласи, че тениските и блузите трябва да покриват напълно раменете, а деколтето не бива да е много изрязано. Забранено е също носенето на дрехи, които оголват определени части на тялото. Който не спазва тези правила, трябва да се върне вкъщи, за да се преоблече. "Случвало се е дори да рисуват с маркер белег на крака, който показва докъде трябва да стигат шортите или полата", разказва Лора.

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

Тристан, ученик в 10 клас в частното училище в замъка Хагерхоф, обяснява, че при тях няма задължителна униформа и затова всички се обличат както намерят за добре. Но повечето ученици носят дизайнерски дрехи, казва Тристан и добавя: "Можем да си го позволим, защото сме частно училище и повечето ученици идват от сравнително заможни семейства. А и ако не носиш скъпи дрехи, не си част от клуба на готините".  
Deutsche Welle