/ / iStock/Getty Images
Тази година популярният коктейл „Негрони” навършва 100 години. Подобно на много други кулинарни открития и „Негрони” възниква почти случайно.

Известният италиански миксолог Лука Пичи, автор на книгата „Коктейл „Негрони”: италианската легенда”, приписва половината успех на напитката именно на италианското име.

Любимите алкохолни напитки на кралското семейство (ВИДЕО)

А легендата е следната: Граф Камило Негрони обичал аперитивите и често поръчвал в любимия си флорентински бар „Cassoni” „Милано-Торино” или „ми-то”. Това бил коктейл от произвеждания по онова време в Милано ликьор „Кампари”, вермут от Торино (откъдето идва „то”) и сода. След като САЩ въвели сух режим, коктейлът „Милано-Торино” бил прекръстен на „Американо”, тъй като той бил предпочитан от живеещите в Европа американци. Именно „Американо” поръчва Джеймс Бонд във филма „Казино Роял”.

/ iStock/Getty Images

Граф Негрони, който пообиколил света, живял известно време в Англия. Там се привързал към вкуса на джина. Той помолил свой познат барман да смени содата с джин в коктейла. Барманът Фоско Скарсели изпълнил молбата на графа, а като допълнение заменил и обичайната лимонова кора с портокалова.

/ iStock/Getty Images

Графът започнал редовно да си поръчва този коктейл, а останалите посетители молели бармана да им приготви онова, „което пие граф Негрони”. Така напитката получила името си.
Вече 100 години след появата на коктейла той остава една от най-търсените напитки в света.

Най-известните коктейли в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според хит-парада на най-популярните коктейли за 2019 година, съставен от „Business Insider”, „Негрони” заема второ място пет години подред. Палмата на първенството в тази класация държи „Old Fashioned” - коктейл, създаден на основата на бърбън или уиски.

/ iStock/Getty Images

Експерти от списание „TimeOut” пък обявиха „Егейския Негрони” за най-добър микс за 2019 г. Тази разновидност на класиката се различава от традиционния по нежно-белия си цвят и по вкус. Приготвя се с местен билков джин и мартини с добавени семена от копър.

Разхлаждащи коктейли за летните горещини, които можем да си направим вкъщи

В популярността на „Негрони” има известен парадокс, тъй като вкусът на тази напитка не гали небцето веднага. Италианците твърдят, че може да се хареса едва след третия път -
дотолкова вкусът му е горчив и рязък.

/ iStock/Getty Images

За това, разбира се, си има причина: „Негрони” е аперитив и се пие преди хранене, за да стимулира апетита. Горчивият вкус на кампари в състава му кара черния дроб и жлъчния мехур да подготвят целия храносмилателен тракт за приема на храна.
БГНЕС