Женските питони въобще не са студенокръвни същества, а са сърдечни и грижовни майки
Женските питони въобще не са студенокръвни същества, а са сърдечни и грижовни майки / ThinkStock/Getty Images
Женските питони въобще не са студенокръвни същества, а са сърдечни и грижовни майки, информира Ройтерс, цитирайки неотдавнашно проучване, извършено в Република Южна Африка.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)
 
Тези змии зорко пазят гнездата си и остават известно време с малките си след излюпването им. Изследването за поведението на питоните след излюпването на яйцата им беше публикувано в лондонското издание "Зоологически журнал". Това е първото по рода си проучване, в което се проследява майчинското поведение на женските питони.

Защо змиите са толкова дълги?
 
Научната разработка е била осъществена от Греъм Александър от йоханесбургския университет "Витватерсранд" и е отнело седем години. Грижовните майки се подлагали на 7-седмичен глад, докато се излюпи потомството им. През това време те губят около 40 процента от теглото си. Майките изкарват само две седмици с малките си, които могат да са дузини на брой. Те ги снабдяват с храна и ги обучават как да оцелеят в дивата природа. През нощта змийчетата се гушкат в майка си, която се увива на кълбо около тях.
 
Подобно поведение е било наблюдавано и при гърмящите змии, но с тази разлика, че те са живораждащи. Сред другите влечуги крокодилите се грижат за малките в гнездата им, след като се излюпят, припомня агенцията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА