/ IStock
528 години след пристигането на испанците в Америка, все още има противоречия, съмнения и загадки относно големия герой на тази история: Христофор Колумб.

От дългия спор за мястото на неговото раждане - въпреки че много историци твърдят, че Колумб е генуезец - до мястото, където останките му наистина са погребани: в Испания или в Доминиканската република.

Изглежда обаче някои неща са ясни: Христофор Колумб е бил страхотен мореплавател, направил е четири пътувания до Америка и има двама сина – Диего и Ернандо

Но кои бяха майките на тези деца? Какво се знае за жените, заобиколили живота на тази ключова фигура в историята, както в личен, така и в професионален план?

Един аспект, подминаван от историците, кожйто също има множество противоречия. Би Би си търси мястото на жените в живота на Колумб в навечерието на 528 годишнина от неговото първо пътешествие.

Фелипа Монис

Христофор Колумб се среща с Фелипа Монис, известна още като Филипа Монис де Перестрело, в Португалия през 1476 година.

Фелипа е дъщеря на Изабел Монис, която е дама на херцогинята на Визеу, и Бартоломе дьо Перестрело, своеобразен губернатор на остров Порто Санто, архипелаг Мадейра, край бреговете на Африка.

Смята се, че Фелипа не познава баща си, тъй като тя е родена през 1457 г., същата година, когато Бартоломе дьо Перестрело умира. Той оставя съпругата си с три деца: Бартоломе II, Бриоланя (или Виоланте) и малката Фелипа.

Не е ясно как Кристобал и Фелипа се срещат, но хрониките казват, че са се срещали няколко пъти на литургии в манастира „Душ Сантуш“ в Лисабон.

Знае се, че е сключено споразумение за уреждане на сватбата през 1477 г. между Фелипа, на 19 години, с търговеца и генуезки навигатор, на 25 години, който очевидно не е бил непознат за лисабонското общество по това време, според Монсерат Леон Гереро, историк от университета във Валядолид в изследването й „Жени, помогнали на откривателя Колумб“.

"Тя била от добро семейство, а не от благородническо. Статутът й бил по-скоро социален, отколкото финансов. Но определено не е била благородничка, както често се представя“, казва Консуело Варела, професор по научни изследвания във Висшия съвет за научни изследвания (CSIC), Испания.

Социалните комуникации не са били толкова дистанцирани и регламентирани, колкото сега. Любопитно е, че Колумб е разговарял с крале, в днешно време е почти невъзможно просто така да разговаряш с крал, твърди експерта по американски въпроси и Колумб.

След сватбата и двамата заминават за Порто Санто и там се ражда Диего, единственият син на двойката, между края на 1478 г. или началото на 1479 г.
Но какво се случи по-нататък с брака, не е ясно.

„Колумб се жени за Фелипа и по всичко изглежда, че по-късно той я е изоставил“, описва Варела.

Истината е, че не се знае какво се е случило с нея. Една от теориите е, че Колумб е останал вдовец, когато Диего е бил много малък.

Предполага се също, че Фелипа може да се е оттеглила в манастир, тъй като преди няколко години в Португалия се е появява подпис на монахиня със същото име и португалските историци смятат, че това може да е същият човек.

"Вярвам, че Колумб решава да отиде със сина си в Испания и да го изостави, тъй като е имал проблеми в Португалия. Но не можем да бъдем сигурни ", добавя Варела.

Изабел Мониз (тъща)

Според "Историята на Адмирала", биографична работа за живота и пътуванията на Христофор Колумб, написана от по-малкия му син, Ернандо, между 1537 и 1539 г., Изабел Мониз, майка на Фелипа и тъща на Колумб, е друга ключова жена за генуезеца.

Не защото е имал връзка със тъща си? Защото му предоставя материали, принадлежали на покойния й съпруг за тайни маршрути за навигация.

„Тя му дава карти и записки , останали от съпруга й, с които го запалват за пътуване. Той има информация и от други португалски моряци за пътувания до крайбрежията на Гвинея. И намирайки се в Португалия предполага, че къкто от там моряците плават далеч на юг, би могъл да се отправи на запад и да достигне земята от другата страна. ", казва Ернандо Колон.

Ако тази история, предложена от сина на Колумб, е вярна, генезисът на откриването на Америка ще бъде намерен в информацията, внимателно съхранявана от тъщата на адмирала и по-късно прехвърлена в ръцете на неговия зет и бъдещ официален откривател на Америка, анализира Хуан Маура, изследовател и професор в университета във Върмонт.

Но има и съмнения относно достоверността на тази история.

"Много е трудно за тъщата му да има секретна документация. Мисля, че това влиза във всичко, което е измислено за Колумб, за да подобри имиджа му му малко по-късно", казва Варела пред Би Би Си Мундо.

Очевидно не е имало причина бащата на Фелипа да е имал такава секретна документация на длъжността, която е заемал преди да умре.
Истината е, че „Колумб се сближава с хора, които могат да му предоставят карти, книги, възможността за разработване на теория ... той настоява да пътува до Северна Европа, в близък контакт е с висшия клир и тези, които правят морски карти ", изброява Варела.

Бриоланха Монис (бълдъза)

Христофор Колумб представя на португалския крал Жоао II идеята за маршрут, който ще го отведе до Азия чрез пресичане на Атлантика на запад, но не успява да спечели доверието му и съответно, финансиране.

Той напусна Португалия и отива в кастилските земи през 1485 г. със сина си Диего.

Генуезецът решава да опита късмета си с тази идея и в кралство Кастилия. Пристига в Уелва и посещава манастира „Ла Рабида“, стопанисван от францискански монаси, които се грижат за моряци.

Но това не е единствената му цел. Бриоланя Мониз, сестрата на Фелипа и негова бълдъза също живее в Уелва.

Някои историци посочват, че Бриоланя се превръща в друга ключова жена за Колумб, тъй като тя се грижи за Диего, докато Колумб осъществява първата експедиция в "новия свят".

4. Беатрис Енрикес де Арана

В хода на преговорите му с кастилския двор за „продажба“ на идеята му, генуезецът спира в Кордова през 1487 г.

Там той среща Диего де Арана, моряк, който по-късно придружава Колумб при първото му пътуване до Америка.

Диего го запознава с братовчедка си Беатрис Енрикес де Арана, млада жена, на около 20 години със скромен произход, с която Колумб започва роман и от която му се ражда син през 1488 г.: Ернандо. Така и не успяват да се оженят и скоро след това той я изоставя.

„Колумб използва хора и след това ги изоставял, когато те вече не са му нужни. Бил е ужасен! Същото се случва с разни религиозни ордени, с които се сближава“, анализира Варела.

По-късно, в завещанието си, Колумб нарежда на сина си Диего да даде на Беатрис доживотна издръжка.

„Казвам и изпращам Диего, моя син или който ме наследява, да предостави на Беатрис Енрикес, майка на дон Ернандо, моя син, средства, че да може да живее честно, като човек, който е значел много за мен. И това се прави за изчистването на съвестта ми, защото това тежи много за душата ми. Причината за това не е законно да се пише тук ", се казва в завещанието от 1506 г.

Сред историците има противоречия относно грижите за децата на Колумб, докато той е на първото си пътуване. 

Някои историци твърдят, че навигаторът оставя двете си деца на грижите на Беатрис, а други, че всъщност неговата бълдъза Бриоланя е била майка в различни етапи от живота на Диего и Ернандо.

След завръщането си през 1493 г., вече адмирал, на път за Барселона, за да информира Католическите крале за пътуването си, взима децата си, за да ги заведе в Двора като пажове на престолонаследника Хуан ", описва историкът Леон Герео в своето изследване.

Беатрис де Бобадия

Има предполагаема романтична връзка, която се приписва на Христофор Колумб с Беатрис де Бобадила, владетелката на Ла Гомера, един от осемте Канарски острова, а също и племенница на съименничката си, която е Маркиза на Моя и придворна дама на кралица Изабел Кастилска.

Става дума за могъща жена, управлявала и изправена пред известния бунт на острова от местните жители през 1488 година.

Някои историци споменават възможността Колумб да е познавал и да е имал връзка с Беатрис де Бобадия, тъй като е посетил Ла Гомера, за да се запаси от няколко от пътуванията си до Америка.

Предполагаемата афера възниква през 1495 г. от Мигел Кунео, приятел и спътник на адмирала, който в хроника заявява, че Колумб "по друго време е бил влюбен в" Беатрис де Бобадия.

„Но Колумб и владетелката на Ла Гомера никога не са се срещали на острова“, казва изследователят Варела.

"Мисля, че това не е вярно. Не можем да го потвърдим", добавя той за евентуалния любовен роман.

Исабел I Кастилска

Без съмнение великата жена в живота на Христофор Колумб е кралица Исабел Кастилска, която управлява кралството от 1474 до 1504 година.
Христофор Колумб представи своя проект на католическите крале през 1486 г. за създаване на нов маршрут до Индия през Атлантическия океан.
По това време тази идея не е приоритет за кралството, но Исабел е тази, която дава на Колумб финансовата подкрепа и благословия, необходими за експедицията му.

Въпреки това историята, че кралицата е заложила бижутата си, за да може Колумб да пътува, не е вярна, според няколко историци.

Това, за което има сведения е, че Христофор Колумб се е разбирал много по-добре с Исабел I, отколкото със съпруга й, крал Фернандо II Арагонски.

"Има летописец, който казва, че Колумб е разсмял кралица Исабел, че я е заслепил. Когато той говорел те зяпвала, възхитена да го чуе. И сигурно е било така, Колумб е бил привлекателен човек, който е знаел как да продаде идеята си много добре ", описва Консуело Варела.

Адмиралът знаел как да съблазни кралицата с три обещания, които я интересували: покръстване на много хора, разширяване на земите им и получаване на много богатства.

Исабел несъмнено е ключовата жена, която подкрепя Колумб в неговото приключение.

Останалото вече е известна история...
БГНЕС