Защо затворниците по света са облечени в раирани дрехи, но в САЩ не са?
Защо затворниците по света са облечени в раирани дрехи, но в САЩ не са? / Thinkstock/Getty Images

Защо затворниците по света са облечени в раирани дрехи, но в САЩ не са? Факт е, че райето е символ на затворническия живот, но защо?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Отговорът на тази Питанка може да тръгне по два пътя. Първият е свързан със затворническите униформи. От край време затворниците, като хора лишавани от правата на обикновения цивилен живот и подложени на различен режим, са били преобличани. Първо, за да им е ясно, че животът им продължава по друг начин. И второ, за да се затрудни бягството им. Това е причината днес в Америка затворниците да са облечени в оранжеви дрехи, понеже отдалеч си личи ,че има нещо нередно в господина, който така на прибежки се отдалечава. Затворническата униформа, там, където я има, разбира се, защото тя никога не е била всестранно разпространена, цели да посочи ясно на обществото, че този, който я носи, е затворник. И нищо друго.

Например в Англия в края на XІX век затворниците са носели обикновени бели дрехи, но с щампа клин върху тях. Клинът е бил символ на държавна собственост. Изглеждали са адски нелепо с всичките тези щамповани клинове, но при затворниците добрият външен вид не е водещия принцип. Така и с райетата - хоризонтални или вертикални, различни варианти има. В Америка са били хоризонтални, в Германия - вертикални. Американците обаче постепенно се отказват от тях, защото правели затворниците да изглеждат дебели. Не, това е шега, разбира се. Отказали са се, заради затворническата реформа. Райето минавало за позорно. Докато оранжевият костюм си е висша мода от всякъде, нали така. В Германия вертикалното райе си отива с края на концентрационните лагери.

Сега следва вторият път на обяснение. В Средновековието райето е било символ на социално заклеймяване. Хич не е било модерно, като сега. Напротив, хора са били съдени за носенето на райе. А зебрата, това е исторически факт, е минавала за зло животно. Ако си облечен в райе, значи нещо не е наред с теб. Защо ли? Защото в библията има един пасаж, в който се казва, че не бива да носиш дреха от две. И хората тълкували това като райе, макар че не точно това значението. Така бедното райе трябвало да извърви дълъг път, докато изчисти репутацията си. Изчистила я Англия. Кралица Виктория обличала детето си в раирано яхтено костюмче. Внимание! Британската кралска флота не носи райе, обаче, след като кралицата майка облича така хлапето си, това станало моряшка мода. И то до такава степен, че днес като кажеш моряк и пак се сещаш за райе. Френските моряци го взимат първи, Коко Шанел пък го налага в дамската мода, а в Англия пък райето става спортен аксесоар. Затова до ден днешен имаме раирани отбори.

Ето как в Европа райето на много ранен етап няма нищо общо със затворническата униформа. Но в Америка нито футболът им футбол, нито флотата им се впечатлявала от кралица Виктория. Техните униформа са чисто бели. И така райето години наред си се ползвало само за затворници. Останалото свършват художниците. Те, като искат да нарисуват затворник, го правят така - раиран. Независимо дали е достоверно.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук