За идеална фигура хапвайте често, но по малко
За идеална фигура хапвайте често, но по малко / снимка: sxc.hu

Гладът съвсем не е ключът за постигане на идеалните пропорции, а точно обратното. За успешното преодоляване на затлъстяването много по-важен е режимът на хранене. Най-добре е да се храним четири-пет пъти на ден - да има закуска, обяд, междинни закуски, по възможност ранна вечеря, съветва д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика.

Затлъстелият индивид не закусва, не обядва или хапва съвсем малко, мислейки си, че е на диета, а вечерята му е двойна и тройна, обясни в предаването "Кой говори" д-р Николова и посочи като друг важен проблем т. нар. скрито хранене - три-четири бонбона в офиса, две вафли, или стотина грама ядки на спирката на автобуса.

Добрият режим на хранене включва закуска, обяд, междинни закуски и вечеря, която е в по-ранните часове и е възможно най-лека.

Закуската

Ранната закуска (между 8 и 9 ч. сутринта) може да бъде по-обилна. Можете да хапнете въглехидрат, пълнозърнестият хляб е за предпочитане. Може да включва плод, зеленчук, някакъв белтък (сирене, кашкавал, кисело мляко), овесени ядки. Закуската трябва да е разнообразна.

В менюто на междинните закуски (сутрешна между 10 и 11 ч. и следобедна - между 15 и 16 ч.) може да включите плодове, зеленчуци, малко сурови непечени ядки, айран, капучино, чай с мед.

Обядът

Обядът може да е много разнообразен, но е задължително да има плод или зеленчук към него - салата, постно зеленчуково ястие. Можете да ядете месо, млечен продукт, боб, леща, ориз, картофи - каквото ви се яде, но към него е задължително да прибавите плодове и зеленчуци.

Вечерята

Вечерята трябва да е възможно най-минималистичното хранене, вечеряйте възможно най-рано. В менюто може да присъстват салата, парче риба (българите ядат най-малко риба), по-леко месо, постно зеленчуково ястие със салата, може и малко млечен продукт да добавите или един омлет, но не си правете двойна и тройна вечеря.

Използвайки определени храни, ние можем да подобрим хормоналното ниво и нивото на някои трансмитери (трансмитерът е хормон, който пренася определена информация) в нашата централна нервна система, например нивото на серитонин, допълва д-р Николова. Серитонинът е т. нар. хормон на щастието, на спокойствието, той релаксира и успокоява. Важно е да се знае обаче, че няма как да си качим нивото на серитонина, ядейки сладко, тъй като той има белтъчна природа и произхожда от аминокиселина, наречена триптофан.

За да си набавим серитонин подходите са два - да ядем повече млечни продукти, които са много богати на триптофан, или да ядем млечен шоколад. Освен това млечният шоколад, млечните продукти, зърнените храни помагат за намаляване на стреса.

Също така специалистите съветват 10-15% от това, което ядем, да са белтъчини - месо, риба, яйца, мляко; 50-60% да са въглехидрати - ориз, картофи, пълнозърнести храни, плодове зеленчуци; мазнините не бива да са повече от 30% - олио масло, скрити мазнини.

Чуйте целия разговор с д-р Мария Николова в предаването "Кой говори":