Вишните са полезни за сърцето
Вишните са полезни за сърцето / БГНЕС

Вишневите сладка и десерти имат положително влияние върху сърцето и предпазват от артрит и подагра, показва изследване на Мичиганския университет. Учените са установили, че повишената консумация на вишни, от замразени до компоти и сладка, съкращават рисковете от сърдечносъдови заболявания. Те намаляват нивото на холестерин в кръвта и мазнините.

Опитни мишки, които са страдали от сърдечни проблеми и затлъстяване, са били поставени на вишнева диета. След приключването на 12-седмичния експеримент, биолозите са открили, че тлъстините на мишките значително са се стопили с 14%, а холестеринът се е понижил с 11%.

Вишните съдържат силни антиоксиданти, които дават на плода наситения червен цвят. Именно тези вещества осигуряват защита на сърцето, смятат кардиолозите, цитирани от БГНЕС.