Гладуването допринася за активиране на алтернативни метаболитни пътища
Гладуването допринася за активиране на алтернативни метаболитни пътища / ThinkStock/Getty Images
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн установиха, че умереното гладуване влияе върху циркадните ритми и променя метаболизма по такъв начин, че може да подобри здравословното състояние и да удължи живота, съобщава сп. Cell Reports.

Полезно ли е интервалното гладуване?
 
Циркадните ритми са колебания в интензивността на различни биологични процеси, свързани с редуването на деня и нощта, включително с обмена на веществата, със съня, бодърстването, приема и усвояването на храна.
Известно е, че правилните биоритми удължават живота и намаляват риска от рак, а нарушаването на циркадните ритми предизвиква различни болести. Консумацията на храна променя циркадния ритъм, но досега не бе известно какъв ефект може да има умереното гладуване.

Не вечеряйте много късно и не закусвайте твърде рано
 
Изследването е извършено с мишки, които приемали храна в рамките на 24-часови периоди. Било установено, че гризачите се нуждаели от по-малко кислород и че се понижил дихателният им коефициент (съотношението между издишания въглероден газ и вдишания кислород). Тези ефекти били обратими при повторно приемане на храна.
Резултатите показват, че гладуването допринася за активиране на алтернативни метаболитни пътища и влияе върху дейността на гени и протеини, които са с ключова роля за циркадните ритми.

Петдневна диета забавя стареенето
 
Понижила се активността на протеините BMAL1 и REV-ERB алфа, които регулират денонощното функциониране на черния дроб и скелетните мускули. При гладуване едва 20-34 процента от гените в тези тъкани съхранили предишната си ритмична активност.

Учените не се отказват: Търсят еликсир на младостта
 
В резултат геномът е в състояние на очакване, а това улеснява формирането на нови биоритми при следващия прием на храна. По този начин оптималното гладуване може да възстанови нарушените циркадни ритми и да има защитен за здравето ефект.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА