Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните  добавки
Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки / ThinkStock/Getty Images
Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати, съобщава сайтът MedicalXpress.

Витамините на хапчета са безполезни
 
Над 1000 марки хранителни добавки съдържат "нежелателни" вещества, предупреждават учените.
 
През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха над 700 предупреждения за продажба на биологично активни препарати, които съдържат неодобрени съставки.

Учени съветват да си набавяме омега-3 мастни киселини с риба, а не с таблетки
 
Освен това американското Управление за контрол на храните и лекарствата заключи, че в 98 процента от случаите върху опаковките на препаратите няма предупреждения за наличието на подобни съставки.

Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки
Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки ThinkStock/Getty Images

От 2007-а до 2016 година 46 процента от потенциално опасните добавки са били свързани с вещества, усилващи сексуалните функции и съдържащи силденафил, други 41 процента с вещества, допринасящи за загуба на телесно тегло и съдържащи опасния за сърдечносъдовата система и потискащ апетита сибутрамин, а 12 процента със стероидни препатати, които допринасят за увеличаване на мускулната маса.

По-добре морков, отколкото хапче!
 
Над половината от възрастните американци приемат добавки. При това, според американското Управление за контрол на храните и лекарствата, тези вещества, включващи витамини, минерали, аминокиселини, не са ефикасни за лечение и профилактика на каквито и да било болести.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА