Учени съветват да си набавяме омега-3 мастни киселини с риба, а не с таблетки
Учени съветват да си набавяме омега-3 мастни киселини с риба, а не с таблетки / ThinkStock/Getty Images

Омега-3 мастните киселини са много полезни за сърцето, но американски специалисти препоръчват да си ги набавяме с риба, а не с таблетки, съобщи в. "Дейли мейл".

Повечето доказателства за ползата от омега-3 мастните киселини са от изследвания, в които участниците са яли риба, а не са пили хранителни добавки, каза Марион Несъл от Нюйоркския университет. Тя подчерта, че данните за таблетките определено са двупосочни.

Откриха още една полза от Средиземноморската диета

Анализ, публикуван в изданието на Американската медицинска асоциация, установи, че от 18 безразборно избрани клинични изследвания за рибеното масло, само две са показали, че редовното пиене на хапчета с тях носи някаква полза за здравето. Още повече, че за постигане на желания ефект, е необходима много голяма дневна доза.

Изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве установи, че четири грама омега-3 мастни киселини от рибено масло дневно помагат на пациентите да се възстановят по-добре след инфаркт. За постигане на тази доза са необходими поне осем таблетки, защото те обикновено съдържат от 400 мг до 1200 мг рибено масло.

Седем начина да засилим имунната си система

Такава висока доза рибено масло обаче може да даде странични ефекти - дъх на риба, оригване, гадене, спазми, дори потичане на кръв от носа. Затова е много по-полезно да се яде сьомга или скумрия.

Веганите и алергичните към риба могат да си набавят омега-3 мастни киселини от водорасли.

Източник: БТА