/ / iStock/Getty Images
Учени извлякоха проби от морска вода на 20 000 години, взети от древни скали от дъното на Индийския океан, съобщи Лайв сайънс.

Дълбочинните проби са взети от подводните варовикови депозити, които изграждат Малдивския архипелаг. След като са ги извадили на изследователския кораб, учените са ги нарязали, поставили са парчета в хидравлична преса и са изцедили остатъчната влага от порите. Когато изследвали състава й, установили, че е изключително солена, много по-солена отколкото е сега водата на Индийския океан.

Глобалното затопляне топи ледниците по-бързо, отколкото се предполагаше досега

Лабораторните изследвания на сушата за специфични елементи и изотопи разкриха, че преди 20 000 години, по времето на последния ледников максимум, океанът е бил значително по-солен, студен и с повече хлор.

ThinkStock/Getty Images

"От всички данни изглежда, че сега имаме наистина късче от този 20 000-годишен океан" - каза ръководителят на изследването Клара Блетлел от университета на Чикаго.

Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века

Пробите показват как океанът е реагирал на геофизическите колебания през последната ледникова епоха. Тогава ледът е поглъщал океанската вода, а морското равнище е спаднало със стотици фута (1 фут = 30,48 см) под сегашното ниво. Тази информация ще даде възможност да бъдат променени климатичните модели, с които специалистите се стремят да възпроизведат промените в света.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА