/ БГНЕС
Трилърът "Тя" на холандския режисьор Пол Верховен продължи да трупа награди от двете страни на Атлантическия океан, като спечели в Париж "Сезар" за най-добър филм и най-добра актриса (Изабел Юпер), съобщиха АФП и ДПА.

БГНЕС

Канадецът Ксавие Долан, който е едва на 27 години, спечели награда "Сезар" за най-добър режисьор за "Това е само краят на света". Филмът за умиращ актьор, който се връща в родния си град след 12-годишно отсъствие, спечели още два "Сезар"-а - за най-добър актьор на Гаспар Юлиел и за монтаж. "Това е само краят на света", в който участва плеяда френски звезди - Марион Котияр, Леа Сейду, Натали Бей, Венсан Касел, вече спечели Голямата награда на кинофестивала в Кан миналата година.

Гаспар Юлиел, който не присъства на церемонията, изрази възхищението си към Ксавие Долан и отношението му "без еквивалент" към актьорите в послание, прочетено от видимо развълнувания Долан.

"Изглежда най-добрите истории в киното са тези, които в началото не позволяват да се предположи краят. Не е ли това причината да показваме живота на големия екран, независимо дали човек е актьор или зрител - краят на филма никога не е краят на света, а обещание за бъдещ свят", каза Ксавие Долан.

БГНЕС

С 11-те си номинации "Тя" и изпълнителската на главната роля Изабел Юпер бяха фаворити за наградите. Филмът по романа "Ох..." на френския писател Филип Джиан е за изнасилена жена, която преследва мъжа, който я е нападнал. "Тя" вече спечели награда "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм. За същата роля Изабел Юпер е номинирана и за наградите "Оскар", които ще бъдат раздадени в неделя, като е главна съперничка на Ема Стоун от мюзикъла "La La Land".

"Изабел Юпер, ти повиши нивото на този филм. Това беше нещо, което не предполагах, когато започнах", каза режисьорът Пол Верховен, получавайки наградата за най-добър филм.

БГНЕс


"Аз, Даниъл Блейк" на британеца Кен Лоуч, спечели "Сезар" за най-добър чуждестранен филм. Кен Лоуч, който е много ангажиран режисьор, използва възможността да призове към "дух на съпротива" и в послание, прочетено от негово име, призова французите да гласуват за левия кандидат-президент на изборите след два месеца. "Аз, Даниъл Блейк" спечели наградата "Златната палма" на фестивала в Кан през май м.г.

Джордж Клуни получи почетна награда "Сезар" (СНИМКИ)

Политическата тема продължи и популярният американски актьор и режисьор Джордж Клуни, който получи почетен "Сезар". Той призова за защита на свободата в Америка, управлявана от президента Доналд Тръмп.

"Ние се описваме като защитници на свободата, но ние не можем да защитим свободата в чужбина, ако я забравим у дома", заяви актьорът. "Светът преминава през важни промени, но не всички са в правилна посока", каза Клуни и призова да не се смесва опозицията с нелоялността.

БГНЕС

Наградата "Сезар" за най-добър документален филм спечели "Мерси, шефе" на журналиста Франсоа Рюфен. "Животът ми като Тиквичка" получи наградата "Сезар" за най-добър анимационен филм. Филмът "Франц" на режисьора Франсоа Озон, който имаше 11 номинации като "Тя", спечели само една награда - за операторско майсторство.

БГНЕС


На 42-ата церемония за наградите "Сезар" беше отдадена почит и на легендарния актьор Жан-Пол Белмондо, който за първи път присъства на този празник на френското кино въпреки блестящата си кариера.
БТА