/ iStock/Getty Images
Стресът на работното място може да направи повече от това да ви накара да се чувствате уморен – също може и да повиши риска от появата на неравномерен сърдечен ритъм, известен като предсърдно мъждене, съобщи Knowridge..

Проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация по сърдечни заболявания, сочи, че стресът, свързан с работата, причинен от натоварване на работното място и дисбаланс между усилия и възнаграждения, може да повиши вероятността от появата на неравномерен сърдечен ритъм.

Предсърдното мъждене е най-често срещания тип нарушен сърдечен ритъм. То може да доведе до сериозни здравословни проблеми като инсулт и сърдечна недостатъчност.

Американската асоциация по сърдечни заболявания предвижда, че до 2030 г. повече от 12 милиона души в САЩ ще имат предсърдно мъждене.
Предишни изследвания свързват натоварването на работното място и дисбалансът между усилия и възнаграждения с по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Това проучване обаче е първото, което изследва как тези свързани с работата стресови фактори влияят конкретно върху риска от предсърдно мъждене. Д-р Ксавие Трудел, главен автор на изследването и професор в университета Лавал в Квебек, Канада подчерта важността от разпознаването и справянето със стреса на работното място за насърчаване на по-здравословна работна среда.

Изследователите се фокусират върху два основни стресови фактора: натоварването на работното място и дисбалансът между усилия и възнаграждения. Натоварването на работното място се случва, когато работещите срещат големи изисквания на работа, като големи работни натоварвания и кратки срокове, но нямат голям контрол върху начина, по който вършат работата си.

Дисбалансът между усилия и възнаграждения се появява тогава, когато служителите полагат големи усилия, но смятат, че възнагражденията, които получават, като заплата, признание или сигурност на работното място, не съответстват на техния труд.

В изследването са анализирани медицинските досиета на почти 6000 работници с бели якички в Канада, които са били наблюдавани в продължение на 18 години. Резултатите показват, че:

- Служителите, които съобщават за голямо напрежение на работното място, са с 83% по-висок риск от развитие на предсърдно мъждене в сравнение с тези, които не са подложени на такъв стрес.
- Тези, които усещат дисбаланс между усилия и възнаграждения, имат 44% по-висок риск към заболяването.
- Когато и двата стресови фактора са налице, рискът от предсърдно мъждене се повишава до 97%.

Проучването показа, че намаляването на стреса на работното място може да бъде важна част от превенцията на предсърдно мъждене.
Д-р Трудел спомена, че предишни изследвания на неговия екип са установили, че интервенции на работното място, като забавяне на големи проекти и предлагане на гъвкаво работно време, могат ефективно да намалят стреса и дори да понижат кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че това проучване е фокусирано върху работници с бели якички в Канада, така че резултатите може да не важат за други видове работници или за хора в различни държави.

Въпреки това констатациите подчертават значението на управлението на свързания с работата стрес за по-добро здраве на сърцето.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС