/ Thinkstock/Getty Images
Специалисти от САЩ са разработили ново преносимо устройство, което може да извършва химически тестове върху проби от храна с цел откриване на вредни бактерии, съобщава сайтът Юрик алърт.

Разработката на специалисти от университета Пардю може да доведе до по-ефикасни начини за предпазване от хранителни отравяния.

Това ли е храната на бъдещето?


Устройството, описано в списание "Applied Optics", функционира като луминометър - инструмент за откриване на светлина. Приспособлението работи със смартфони и лаптопи, за да тества "на място", вместо в лаборатория, проби от храна за наличието на вредните бактерии Ешерихия коли. Под въздействието на добавен химикал наличните микроорганизми излъчват светлина.

Учени откриха как да направят ваксината срещу туберкулоза по-ефективна

"Целта ни беше да създадем технология, която позволява рентабилно, бързо, лесно и ефикасно откриване на причините за хранителни отравяния", обясняват специалистите.

За да тестват устройството, учените са заразили с Ешерихия коли закупена от магазин телешка кайма. Приспособлението успешно е открило бактериите в рамките на един ден.
 
БТА