/ Gulliver/Getty Images
Британският художник Анди Линк твърди, че скулптурата на Банкси „Пияницата“, която е била представена на търг на съвременно изкуство на аукционната къща Сотбис, се продава незаконно, съобщава Guardian.

Статуята е поставена на малък площад на Шафтесбъри авеню в Лондон през 2004 г. без разрешение, като почти всички произведения на известния уличен художник. Линк я „отвлякъл“, регистрирал „находката“ в полицията и се свързал с Банкси относно откупа. Но анонимният художник му предложил туба с бензин, за да изгори произведението, така че Анди го оставил в градината си.

Три години по-късно скулптурата е открадната, докато Линк не е вкъщи, за което той съобщава в полицията.

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тази есен статуята се появи в каталога на аукционната къща Сотбис. Прогнозната й стойност е между 970 хиляди долара и 1.3 милиона долара, като това е най-скъпият артикул на търга, който ще се проведе на 19 ноември.

Сотбис твърдят, че са получили гаранции от продавача за законността на продажбата на произведението и предполагат, че кражбата е извършена или от самия Банкси, или от някой негов близък. Представители на уличния артист все още не са коментирали ситуацията.

Линк обаче смята, че работата му принадлежи, тъй като тя била изхвърлена на улицата, той регистрирал „Пияницата” в полицията и Банкси не е поискал да му бъде върната.
"Не разбирам как Сотбис могат да я продадат, когато имам такива доказателства", Guardian цитира думите на Линк.