Легендата гласи, че през 1836 година кралица Виктория влязла в джентълменския клуб Reform в центъра на Лондон, за да си поръча питие. И то не какво да е, а изключително специална напитка - коктейл Soyeur au Champagne, приготвен с шампанско, коняк и ванилов сладолед.
По това време обаче напитката не е носела това име. Според Аго Пероне, майстор миксолог в прочутия бар The Connaught, газираното творение получава името си по-късно, в чест на бармана Алексис Беноа Сойер, който го е приготвил.
„Сойер е първият и най-известен викториански готвач-знаменитост в Лондон“, обяснява Пероне.
Първоначално Сойор е главен готвач в частния клуб за членове, който отваря врати през същата година. Но талантът му зад бара блеснал толкова ярко, че той напуска кухнята, за да се отдаде на създаването на изискани сини коктейли и желета с пунш. Все пак, тази умела комбинация с ванилов сладолед остава „една от любимите напитки на кралица Виктория“, споделя Пероне.
Днес напитката Soyeur au Champagne се предлага в The Connaught, който през 2021 г. беше обявен за Най-добрия бар в света. Там тя е известна под името „Кадифено шампанско“ и рецептата е леко променена. „Нашето „Кадифен шампанско“ е по-малко сладко и с по-плодов вкус от оригинала“, споделя Пероне. Въпреки това, цялостният разкош на напитката остава непроменен.
Ето как може да си приготвите това изискано питие за предстоящите новогодишни празници:
Съставки:
20 ml framboise eau-de-vie (малиново бренди)
20 мл портокалов ликьор от коняк
5 мл захарен сироп
10 мл пресен лимонов сок
20 мл малиново пюре
30 мл Шампанско
1 топка качествен ванилов сладолед, за предпочитане френски
Приготовление:
Комбинирайте eau-de-vie, ликьор, захарен сироп, лимонов сок и пюре в коктейлен шейкър, пълен с лед и разклатете енергично, докато напитката стане достатъчно охладена.
Прецедете желаната чаша, в която сте сложили кубче лед.
Долейте до горе с шампанското, след което поставете и сладоледа върху леда.
Коктейлът се сервира с лъжица!
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня