Руски специалисти разкритикуваха новия филм на Ридли Скот
Руски специалисти разкритикуваха новия филм на Ридли Скот / снимка: Guliver/Getty Images

Техническата част на пътешествието до Марс в новия филм на холивудския режисьор Ридли Скот „Марсианецът” е показана нереалистично, но създателите на филма са си поставили други цели - да покажат човешките взаимоотношения и емоции. Това мнение изказа ст.н.с. на лабораторията за слънчев вятър към Института за космически изследвания на Руската академия на науките Роман Журавльов, цитиран от ТАСС.

„Техническата страна на филма е показана нереалистично, но целта на лентата е друга - да заинтересува хората с темата, да покаже емоции, романтизъм”, казал Журавльов след предварителните прожекции на „Марсианецът” за журналисти в Москва.

Космонавтът-изпитател (не е участвал в космически експедиции - бел. ред.), инженерът на РКК „Енергия” Марк Серов е съгласен с Журавльов, че науката почти не присъства във филма, за разлика от едноименната книга (на Анди Уеър - бел. ред.), по която е заснет. А в нея „науката е много”.

„От техническа гледна точка, разбира се, е трудно да си представим отделна спортна зала на космически кораб или скафандър, като този на главния герой, който повече прилича на хидрокостюм за риболов или подводно плуване”, изтъква Серов.

По думите му единственото, което е показано реално във филма, е джойстикът. С него главният герой управлява марсианския роувър. „Такъв има в американския изтребител F-16”, пояснява космонавтът-изпитател.

Серов е заявил, че преди излизането на филма е прочел книгата, по която е заснет, на руски и на английски език. „Това, навярно, е първият филм, в който толкова подробно и толкова добре визуално са показани планетата Марс и нейната природа”, казва Серов. Той сравнява „Марсианецът” на Ридли Скот с „Мисия до Марс” отпреди 15-ина години.

Източник: БТА