/ netinfo
Ози Озбърн - Принцът на мрака стана на 70
99869
Ози Озбърн - Принцът на мрака стана на 70
  • Ози Озбърн - Принцът на мрака стана на 70
70-годишен юбилей празнува днес един от титаните на рока Ози Озбърн. Той се нарежда сред най-скандалните и шокиращи творци, но наред с това създава и едни от най-запомнящите се и устояли на времето песни в хард рок и хеви метъл музиката.
 
Наричат го Принцът на мрака, а самият той определя себе си като „медицинско чудо“, заради това, че въпреки огромните количества алкохол и наркотици, все още е жив.
 
Кой е най-големият страх на Ози Озбърн?

Ози Озбърн е сред създателите не само на емблематичната група "Блек Сабат" и е първият й вокалист, но и на стила хеви метъл в музиката. Групата жъне небивал успех като албумите й достигат до челните места в британските класации.
 
Славата обаче идва в повече на Озбърн и той се отдава на алкохола и наркотиците. Конфликтите в групата се разрастват и през 1979 г. той я напуска. Мястото му в Блек Сабат заема Рони Джейм Дио, а Ози Озбърн започва самостоятелна кариера.

"Блек Сабат" официално обявиха края на групата
 

/Gulliver/Getty Images


Соловата кариера на Ози Озбърн също е много успешна. Той се превръща в една от емблемите на съвременната хард рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището „Принцът на мрака“. Досега от албумите му по света са продадени над 100 милиона екземпляра.
 
Ози Озбърн иска да го погребат с песен на "Бийтълс"

В средата на 90-те години Ози Озбърн организира ежегодно рок фестивала, наречен Ozzfest, където две сцени: главната, на която свирят големите имена в рок музиката, а на втората шанс за изява получават нови групи. "Когато се появиха Бийтълс, исках да съм бийтъл. И го направих, но по свой начин. Мога да кажа на всички - повярвайте в мечтите си. Моите се сбъднаха", казва Ози Озбърн.
 

Guliver/Getty Images


Заради многото си пороци обаче самият музикант неведнъж е изказвал учудването си от факта, че все още е жив. Нарича себе си "медицинско чудо" и казва, че ще дари тялото си на Музея по естествена история.