Робърт Редфорд и Ръсел Кроу са против актьорска стачка
Робърт Редфорд и Ръсел Кроу са против актьорска стачка / снимка: БГНЕС /

Холивудската икона Робърт Редфорд и носителят на „Оскар“ Ръсел Кроу се присъединиха към нарастващата редица от звезди, които се противопоставят на възможна стачка на съюза на топ актьорите, съобщи „Дейли Върайъти“. Редфорд и Кроу заедно с други звезди като Джулиан Мур и Хилари Дъф добавиха имената си към петицията, призоваваща бордът на Гилдията на екранните актьори да не започва стачка.

Петицията апелира ръководителите на гилдията бързо да приемат предложеното споразумение от Съюза на кино и телевизионните продуценти, което предвижда прегрупиране на съюза и изработване на по-стабилен договор в рамките на три години.

В понеделник над 130 звезди, сред които Джордж Клуни, Мат Деймън, Морган Фрийман и Том Ханкс, се обърнаха към гилдията с призив да не допуска стачка. Нейните ръководители съобщиха през миналата седмица, че ще проведат гласуване сред 120-те хиляди членове на съюза на 2 януари 2009 г., за да получат разрешение, изисквано за свикване на стачка след провала на преговорите с холивудските студиа.

Въпреки че лидерите на съюза заявиха, че искат да избегнат тази мярка, те също така посочват, че разрешението да свикат стачка ще им даде по-силни лостове на масата за преговори, допълва БГНЕС.