/ ThinkStock/Getty Images
Тъй като популацията на акулите намалява, рибите са подложени на по-слаб натиск от върха на хранителната верига и в резултат стават по-тлъсти, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Западна Австралия и Австралийския институт за морски науки изследвали поведението на риби в рифовете Роули шоулс и Скот. Роули шоулс е морски резерват, в който няколко популации акули са в добро здраве, докато рифовете Скот напомнят атол, намират се край северния бряг на Австралия и са популярна дестинация за риболовци от Индонезия, които ловуват акули.

Тропически риби еволюират за живот на сушата

Учените наблюдавали как риби отделят повече време за ловуване и хранене във водите близо рифовете Скот, където рядко се срещат акули. За рибите прекарването дълго време далеч от укрития е свързано с риск да попаднат в капан, но пък храната по тези места е по-калорична. В разервата Роули шоулс рибите най-често ловували и се хранели близо до рифовете, където акулите са по-малко и пътищата за бягство са повече. Там обаче храната е по-малко калорична. Оказало се, че рибите край рифовете Скот са с 28 на сто по-голямо тегло в сравнение с това на рибите в резервата Роули шоулс.

Откриха кихаща маймуна и ходеща риба в Хималаите


"Известно е, че страхът е важен поведенчески фактор при животните - заяви експертката по морска биология Шанта Барли от университета. - Когато рискът да бъде нападната е висок, жертвата яде по-малко, бори се по-малко и общо погледнато, върши по-малко неща. Тя прекарва повече време в укритията."

 
БТА