Революция - брак между двама мъже в Китай
Революция - брак между двама мъже в Китай / снимка: БГНЕС

Китайски вестник публикува в днешното си издание на първа страница снимка от брака между двама мъже, сключен в Китай на 3 януари тази година. Публикуването на подобна снимка се смята за революция в Китай и за стъпка напред в усилията на китайските хомосексуалисти да постигнат узаконяването на еднополовите бракове в страната.

На снимката позират щастливите младоженци - 45-годишен разведен архитект и 27-годишен демобилизиран войник. Зен Анцюан и Пан Венджие са провели церемонията в гей бар в югозападния град Ченду на 3 януари. Тяхното щастие обаче било помрачено от отказа на техни роднини и приятели да присъстват на сватбената церемония.

"Трябваше да се крием. Това беше най-хубавият ден в живота ни", разказват младоженците. Тяхното щастие обаче било помрачено от отказа на техни роднини и приятели да присъстват на сватбената церемония.

Хомосексуалните отношения все още са тема табу в Китай. До 2001 г. тези отношения официално бяха смятани за психично разстройство. Според статистиките в Китай има 20 милиона хомосексуалисти и 10 милиона лесбийки. Миналия месец китайското правителство разреши откриването на първия гей бар в туристическия град Дали, в провинция Юнан, в Югозападен Китай, припомня БТА.

Миналия месец в Китай беше открит първият подкрепян от правителството гей бар, в туристическия град Дали в провинция Юнан. Откриването му беше част от опита да се подобрят усилията за превенция на заразяването от ХИВ/СПИН.