През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви петна, което е най-високият месечен брой от повече от две десетилетия, съобщава сайтът Space.com.

Данните потвърждават, че настоящият слънчев цикъл, 25-ият от началото на статистиката, набира интензивност с много по-бързи темпове от прогнозите на НАСА и Националното управление на САЩ за изследване на океаните и атмосферата (NOAA). Това поражда опасения за тежки космически метеорологични явления през следващите месеци и години, смятат астрофизиците.

Докато космическите агенции предвиждаха максималният месечен брой слънчеви петна по време на 25-ия максимум на слънчевия цикъл да достигне скромните 125, сега звездата е на път да отбележи пик от близо 200 месечни слънчеви петна, а някои учени смятат, че този връх може да настъпи само след една година. 

„Най-високият средномесечен брой слънчеви петна от септември 2002 г. насам!“ - сподели в неделя в Туитър слънчевият физик Кийт Стронг и добави: „През юни 2023 г. броят на слънчевите петна беше 163,4, което е най-високата стойност от над 20 години“.

В неделя, 2 юли, едно от тези слънчеви петна - по-тъмните и по-хладни области на повърхността на звездата, които се отличават с плътни и силни магнитни полета, предизвика мощно слънчево изригване, енергичен светкавичен изблик, който причини временно радиозатъмнение в западната част на САЩ и над Тихия океан, според сайта „Спейсуедър“ (Spaceweather.com). Такива събития могат да зачестят в близко бъдеще с приближаването на максимума на слънчевия цикъл.

Противно на първоначалната прогноза на НАСА и NОАА, този максимум може да стане доста бурен. Повече слънчеви петна означават не само повече слънчеви изригвания, но и повече изхвърляния на коронална маса - мощни изригвания на заредени частици, които съставляват слънчевия вятър. А това може да означава лошо космическо време на Земята. Интензивните изблици на слънчев вятър могат да проникнат в магнитното поле на Земята и да натоварят с частици земната атмосфера, което предизвиква зрелищни полярни сияния, но също така причинява сериозни проблеми на енергийните мрежи и сателитите в земна орбита.
Христо Кьосев/БТА