Разкриха ползите на късната бременност
Разкриха ползите на късната бременност / www.sxc.hu

Жените, които стават майки в ранна възраст, е по-малко вероятно да страдат от усложнения, но учените разкриха какви са ползите от късната бременност, пише БГНЕС.

Нови изследвания показват, че жените, които стават майки в по-късна възраст, тоест над 35 години, са по-малко застрашени от рак на матката. Защитният ефект на раждането продължава няколко години след това, обясняват специалисти.

Учени от Университета на Южна Калифорния установиха, че рискът от рак започва да намалява след 30-та година. Шансът да развиете болестта е с 13% по-малък след раждане на тази възраст. Рискът от рак при жените, които раждат между 35 и 39 години, е по-малък с 32%. Проучването показа, че раждането в по-зряла възраст е важен защитен фактор, обясниха учените.

Разкриха ползите на късната бременност
netinfo

Изследователи от Института по медицина на САЩ пък установиха, че водораслите съдържат препоръчителното количество йод, което жените трябва да приемат по време на бременност. Специалисти от Световната здравна организация препоръчват на бременните да приемат между 200 и 300 микрограма йод на ден. Той може да се набави не само като хранителни добавки, но и под формата на храна. Добър източник на йод са водораслите, както и останалите морски деликатеси.

Липсата на йод по време на бременността може да доведе до вродена хипотиреоза. Заболяването се характеризира с недостиг на хормони на щитовидната жлеза при раждането. В резултат на това може да предизвика неврокогнитивните нарушения при бебета.