/ iStock/Getty Images
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални проблеми. Основната причина за нейното развитие е опитът да се направи равносметка на отиващата си година, смятат психолозите.

Шест съвета как да оцелеете при пазаруване за празнични подаръци

Времето преди Нова година за много хора е време за равносметка, а хората оценяват по различен начин онова, което им се случило. Ако човек е склонен към депресивни състояния, то и изводите, които ще си направи, ще бъдат аналогични.

Ние невинаги оценяваме обективно своите успехи. Пътят, който ни е извел до тях, понякога е дълъг и изтощителен, че когато достигне целта, човек вече не е в състояние да изпита щастие, заяви клиничният психолог Владимир Крупин.

Според него, колкото и да сме се чувствали зле през годинана, все има нещо добро, на което да се опрем. В този смисъл е от полза мисълта „добре е, че съм жив, това е прекрасно“.

Твърдението, че „цялата година е изгубена“ е само една част от интерпретацията, смята писателят и теленизионен водещ Михаил Хорс. Ако си изгубил нещо, това не означава, че си изгубил всичко.

Дори самият факт на загубата може да бъде интерпретиран - в крайна сметка загубата не е нещо добро или лошо, а просто нормална част от човешкия живот. Ако човек има стабилни представи за живота, то той ще приема загубите и щетите адекватно, смята психологът.

Предновогодишната паника се дължи и на прекалените изисквания на човек към самия себе си „да успее с всичко тази година“. Това е така нареченият „комплекс на отличника“.

Психолози съветват как да избираме коледни подаръци

Напротив, човек вътрешно трябва да си позволи да прехвърли част от задачите за следващата година, да не се справи с някои неща тази година, да си даде възможност да се отнася спокойно с претърпените неуспехи. Колкото по-спокойно се отнасяме с неуспехите си, толкова по-лесно ще ни бъде да продължим напред и да постигаме успех, подчерта експертът.

Според Хорс, има разлика между самотата като обективно обстоятелство и самотата като усещане. Почти всеки човек в някакъв период от живота си прекарва в самота, но далече не всички изпадат в депресия по тази причина.

Не ви е необходим друг човек, за да се чувствате комфортно и да се радвате на живот. Той ви трябва, само ако от детството си сте обременени с определена социална програма, според която, ако не откриеш половинката си, си нещастен и непълноценен. Израснал с подобни мисли човек е по-вероятно да изпадне в депресия, когато остане сам.

Ако обаче човек гледа трезво на живота и разчита на себе си, той няма да страда от самота, подчертава Хорс.
БГНЕС