Предпочитаме еднополови офиси, но сме по-производителни в смесените
Предпочитаме еднополови офиси, но сме по-производителни в смесените / Thinkstock/Getty Images

Мъжете и жените предпочитат да работят в офиса с колеги от същия пол, но по-производителни се оказват смесените трудови колективи, установиха учени от Масачузетския технологичен институт, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Сара Елисън изследвал данни за американски служители, събрани в периода 1995-2002 година. В офисите, където преобладавали представителите на един и същ пол, работещите се чувствали по-щастливи. Те изпитвали по-малко притеснения от представителите на противоположния пол.

При изследването били анализирани такива фактори, като сътрудничеството, доверието и удовлетворението в работата при различния състав на колективите. След това учените съпоставили данните с приходите на съответните компании.

От проучването станало видно, че ако офисите със служители от един и същ пол преминат на "смесен режим", постъпленията нарастват с 41 процента.

Според учените мъжете се притесняват от присъствието на дами в службата, защото трябва да внимават какво говорят и да не наранят чувствителността на нежния пол. По този начин те се чувстват като "извадени от равновесие", което води до дискомфорт.

Жените от своя страна се имат за "безгласни букви" в присъствието на колеги и се чувстват по-добре, ако работят с други жени.

Източник: БТА