Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света / снимка: DarikNews
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
28328
Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света
  • Плевенчанка нареди най-големия пъзел в света

Девет седмици и половина - не става дума за филмовата класика със същото заглавие, а за срока, за който жена от Плевен успя да нареди най-големия пъзел в света. Той се нарича "Живот", има 24 хиляди части и в готов вид е с размери 4.28 м на 1.57 м.

Първоначално бизнесдамата Венелина Вънова обещала да го нареди за 100 дни, но успяла в по-кратък срок - 66 дни, нещо, което досега никой не е правил. Това я прави сигурен претендент за Рекорд на Гинес.

Венелина Вънова открила страстта си към пъзели, когато децата й били малки и веднъж им подарили подобна занимавка, за реденето на която трябвало и тя да помага.

Амбицията на Венелина е в интернет пространството, в което има информация само за един англичанин, който е наредил картината за 6 месеца, да я има новината, че това е направено от българка от Плевен и то за три пъти по-кратко време.

Венелина е подреждала средно по елемент на минута, работила е по 6 часа всеки ден, а критичният момент бил, когато заради заболяване трябвало да намали темпото.

Подреждането се предавало на живо в интернет и така свидетели на правенето на рекорд станали хора от цял свят.

"Ако производителите направят по-голям пъзел, бих приела и това предизвикателство", казва с усмивка плевенчанката. И чака вторник, когато ще изпратят рамката, в която ще сложи 66 дни от живота си. След 6 седмици стискаме палци да дойде и положителен отговор за поставен нов световен рекорд, дело на Венелина Вънова.