Плаващ курорт посети Варна за ден
Плаващ курорт посети Варна за ден / снимка: Дарик - Варна

Истински плаващ дворец акостира във Варна тази сутрин. Морска гара едва успя да побере огромния презокеански круизен лайнер "Ротердам", който посети морската ни столица - една от точките в круизната програма.

На борда на суперлуксозния "Ротердам" в момента пътуват пасажери от САЩ, Канада, Австралия и Япония. Слезлите за разходка из Варна туристи веднага бяха атакувани от десетки таксиметрови шофьори, окупирали паркинга пред Морска гара. По пътя към пасажерския порт пък се бяха настанили добре познатите на варненци сергии с дантела и други ръчно плетени изделия, предлагани от лелки на достолепна възраст, на каквато се оказа че са и повечето от пътниците на "Ротердам". Повечето от обслужващия персонал и екипажа пък се оказаха филипинци, установи екипът на Дарик по време на няколкочасовия си престой на "Ротердам".

Лайнерът има 12 асансьора, два басейна, единият от които с подвижен стъклен покрив, три ресторанта за 300 души, 19 зали за пасажерите, фитнес и спа-център, салон за красота, кинотеатър, библиотека, интернет зала, казино, игрище за тенис, баскетбол и волейбол.

Максималната скорост на "плаващия курорт" е 25 възела, на него могат да пътуват максимум 1316 пасажери, а екипажът му е почти 600 души. Всички удоволствия на кораба са включени в цената, допълнително се заплащат единствено козметичните и процедури и фризьорските услуги, както и екскурзиите, които се организират в градовете-спирки по време на круиза.

През 2009 г. "Ротердам" ще предприеме 128-дневно околосветско пътешествие. Пътуването включва посещения в 24 държави, без миниатюрните острови в Тихия и Атлантическия океани. Маршрутът започва от Форт Лодърдейл, Флорида /САЩ/, преминава през Коста рика и Гватемала, прекосява Панамския канал, минава през Мексиканската Ривиера, Хаваите и Австралия, след което се отправя към Индонезия , Китай, Сингапур и Тайланд. Следват Индия, ОАЕ, Сейшелите и Африка. След Южна Африка поема към Карибите и достига крайната си точка Форт Лодърдейл. Круизът може да бъде удължен с три дни за посещение и на Градът на всички градове Ню Йорк.

На 29 май за 12-дневен круиз на "Ротердам" ще се качи и едно българско семейство, научи Дарик. Пепа и Марин Кандиларови ще се присъединят към останалите пътници от пристанището в Атина. Семейството харесало този вид приключение след подобен круиз преди две години, по случай 40 години от сватбата си.

Повече новини от Варна