Платиха 3 млн. долара за издание на „Алиса в Страната на чудесата“
Платиха 3 млн. долара за издание на „Алиса в Страната на чудесата“ / Guliver/Getty Images

Книга от първото издание на „Алиса в Страната на чудесата“ през 1865 г. на известния английски писател, философ и математик Луис Карол ще бъде продадена на търг на аукционната съща „Кристис“, като прогнозната й цена е 3 млн. долара.

Ако бъде продадена на тази цена, „Алиса в Страната на чудесата“ ще стане най-скъпата детска книга в света. Тя е едно от шестте копия, които сега се намират в частни ръце.

2 август: Луис Карол публикува книгата си „Алиса в страната на чудесата”

Четири от тях са преподвързвани, една е в много лошо състояние, а предлаганото сега на търг е в почти перфектно състояние, като се има предвид възрастта му. Освен това, книгата е един от десетте екземпляра, издадени в специална обложка от червено текстилна материя със златни букви.

Историята на първото издание на "Алиса в Страната на чудесата" е доста необичайна.

След като през 1865 г. са пуснати първите 50 „сигнални“ бройки, Карол решава да изтегли от печат целия тираж от 2000 копия, тъй като не бил доволен от качеството на илюстрациите. Книгата е преиздадена година по-късно, и само 34 от 50-те бройки от първото издание са върнати на автора.

Най-чаканите филми през 2016 г., правени по популярни книги

Смята се, че те са били раздадени в болници и сиропиталища, а други са подарени от автора на приятели и познати.

Днес е известна съдбата на 22 книги „Алиса в Страната на чудесата“ - 13 от тях са в институции и библиотеки в САЩ, а 3 - във Великобритания. Останалите 6 са в частни колекции, като една от тях именно ще бъде разиграна на търга на „Кристис“ на 16 юни в Ню Йорк.

Източник: БГНЕС