/ iStock/Getty Images
Ръководството на "Септември" (София) излезе с отворено писмо на клубния сайт. Столичният клуб изрази позицията си относно законопроекта на Валери Симеонов за хазарта, съобщава NOVA.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Във връзка с внесения законопроект за изменения в Закона за хазарта, представен от г-н Валери Симеонов, ръководството на ПФК Септември АД – гр. София изразява своята позиция и силното си притеснение от приемането на подобни промени, които в момент на криза и изключително трудна икономическа обстановка след пандемията от Covid-19, могат да засегнат пряко качеството на нашата работа, както да ни лишат от изключително важната подкрепата и дългосрочните партньорски отношения с нашият генерален спонсор, който представлява именно компания в областта на хазартния бизнес.

Вярваме, че до подобен развой на събитията няма да се стигне, тъй като тези решения биха се отразили крайно негативно както на ПФК Септември АД – гр,. София, така и на българския футбол и всички лица пряко свързани с него. Утвърдената практика показва, че именно хазартните компании са логични сътрудници на големите и развиващи се клубове по света, като връзката между продуктите и аудиториите, които двете адресират е неоспорима и е факт във всички икономически развити държави.

Надяваме се на разумна оценка на събитията и силно вярваме в светлото бъдеще на българския спорт!


"Ботев" (Враца) стана поредният клуб, който се обяви против законопроекта за изменение в Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов. 
Ето изявлението на врачани: 


Вече пет години WINBET e водещ партньор на "Ботев" Враца. Заедно изминахме пътя от аматьорския футбол до Първа лига. Разчитаме, че съвместната ни работа ще продължи и в годината на вековния юбилей на нашия клуб.

Притеснени сме от законопроекта за изменения в Закона за хазарта представен от г-н Валери Симеонов и за това изразяваме позицията си на клуб, който ще бъде пряко засегнат от описаните промени. Смятаме, че ударът по хазарта ще се отрази пагубно на нашия отбор и на спорта във Враца. Борците от "Ботев" 93 също разчитат на подкрепа от WINBET. 

Хазартните оператори са основен рекламодател и спонсор на спорта в България и намаляването на средствата за някои отбори ще означава невъзможност да запазят професионалния си статут. Силно вярваме, че до такъв край няма да се стигне и се надяваме в тези тежки за всички ни времена да можем да разчитаме на партньорството си WINBET, както е било и до този момент.


"Спартак" (Варна) е поредният клуб, който „скочи” срещу ратификацията на закона за игралните зали. Според ръководството на "соколите" педложението на Валери Симеонов би ощетило сериозно спортните и футболните клубове у нас. 

 Ето и позицията на клуба:
 
"Всеизвестен факт е, че приходите от букмейкърските компании са основно перо в бюджета на повечето от българските футболни клубове, които оцеляват благодарение на средствата от телевизионни права, УЕФА и подобни спонсори.
 
Убедени сме, че ако планираните промените в Закона за хазарта станат факт, ще бъдат нанесени сериозни вреди върху спорта и в частност футбола, при това в момент, когато много клубове изпитват финансови затруднения, породени от кризата покрай пандемията от COVID-19.
 
Ако промените бъдат приети, това ще рефлектира негативно и върху огромен брой фенове в страната, които ще бъдат лишени от удоволствието да наблюдават любимите си отбори в елитния футбол.
 
ФК Спартак Варна призовава планираното изменение и допълнение на Закона за хазарта да бъде преосмислено, да бъдат анализирани в детайли негативните последствия от включването на предложените текстове.
 
Надяваме се, че законопроектът ще бъде преразгледан и ще бъде взето правилното решение в името на българския спорт".
NOVA