/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Ексетър и университета на Есекс в Англия установиха, че епигенетичният часовник всъщност не показва точната биологична възраст на човека, съобщи Лента.

Те опровергаха популярен мит за ползата от въздействието на метилираната ДНК, с чиято помощ можело да се забави стареенето.

Специалистите преценили епигенетични модели, чрез които се смяташе, че е възможно да се определи биологичната възраст на човека. В процеса на стареене се променя делът на метилираната ДНК, т.е. онази част от генома, към която са присъединени метилни групи.

Данните за тези модели обаче често са получени въз основа на участието на млади хора, докато метилирането на ДНК у възрастните рядко се взема под внимание.

Оказало се, че епигенетичното стареене протича с различна скорост в отделните тъкани. Епигенетичният часовник системно недооценявал биологичната възраст на участниците, която била около 60 години.

При това засега е неизвестна причината за подобно забавяне на метилирането на ДНК. Несъответствието между епигенетичното стареене и хронологичната възраст навежда на мисълта за съществуване на хипотетичен централен механизъм и за метилирането на ДНК като страничен процес.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА