/ Gettyimages
Днес се отбелязва Международният ден на киното. Денят се чества на годишнината от първата публична демонстрация през 1895 г. в "Гран-кафе", Париж, на "движещи се фотографии" с помощта на кинематографа, изобретен от братя Люмиер.

В сайта Бъзфийд са публикувани резултатите от допитване сред потребителите за най-странните филмови факти, които са им известни. Ето и някои от тях:

15 клишета в холивудските филми, които нямат никаква логика (СНИМКИ)

О Джей Симпсън, актьорът и бивш играч по американски футбол, който навремето беше обвинен в двойно убийство и впоследствие оправдан, е бил спряган за ролята на култовия Терминатор в едноименния филм на Джеймс Камерън, станал нарицателен за Арнолд Шварценегер.

О Джей Симпсън
Gettyimages

Режисьорът обаче решава, че Симпсън е "твърде приятна личност", за да изиграе толкова мрачен персонаж.

Звукът на общуващи помежду си велосираптори в "Джурасик парк" всъщност идва от чифтосващи се костенурки.

Най-ужасяващите сцени в киното и телевизията (ВИДЕО)

Филмът "Психо" излиза в черно-бял вариант, тъй като режисьорът Алфред Хичкок постоянно се сблъсква с враждебни реакции по отношение на твърде кървавата сцена под душа.
Сцената от "Криминале", в която Винсънт (Джон Траволта) пробожда Мия (Ума Търман) с игла в сърцето, всъщност е заснета наобратно. В действителност Траволта издърпва иглата.
Сцената с пожара в Атланта в класиката "Отнесени от вихъра" е заснета, като за целта са подпалени стари декори на "Метро Голдуин Майер".

Отнесени от вихъра
Gettyimages

В оригиналния сценарий на "Добрият Уил Хънтинг" авторите му, актьорите Бен Афлек и Мат Деймън, включват гей сцена, за да проверят кой наистина ще го прочете.
Въпросната сцена е забелязана от Харви Уайнстийн, около когото през тази година се развихри шумен секс скандал, и той е нает за продуцент на филма.

10 холивудски звезди, които рискуваха здравето и живота си за идеалната сцена (СНИМКИ)

В "Джанго без окови" в сцената, в която героят на Леонардо ди Каприо разбива чаша в изблик на гняв, актьорът се порязва и ръката му прокървява. Режисьорът Куентин Тарантино запазва автентичната ситуация във филма.
Грегъри Пек приема ролята в хоръра "Поличбата" (1976), за да се пребори със собствените си демони, след като синът му слага край на живота си непосредствено преди прослушването.

Топ 10 на най-ужасяващите чудовища във филмовата история

Дубльорът на Даниъл Радклиф, прочул се с ролята на Хари Потър, се парализира по време на снимките на последния филм от поредицата. Актьорът организира кампания за набиране на средства, за да може младежът да плати образованието си в колеж.

В "Последният ергенски запой" актьорът Ед Хелмс наистина е с липсващ зъб. Хелмс още от тийнейджър има постоянен имплант, който е отстранен за снимките на филма.

Хорърът "Писък" отчасти е базиран върху действително масово убийство във Флорида през 90-те години на миналия век.

Най-добрите филмови постери на всички времена

По време на прочутата сцена в "Пришълецът", в която страховитото създание излиза от гръдния кош на героинята Елън Рипли, всички актьори са в неведение какво ще се случи и ужасените им реакции във филма са напълно автентични.

В друга страховита сцена - от хоръра "Кендимен", актьорът Тони Тод слага истински пчели в устата си.

В хитовата анимация "Таласъми ООД" героинята Бу се озвучава от малката Мери Гибс. Тъй като невръстната озвучителка не я свърта на едно място, екипът й осигурява играчки в студиото и обикаля около нея с микрофон.
В сцена от хитовата комедия "Сам вкъщи" актьорът Джо Пеши наистина ухапва младия си колега Маколи Кълкин.

"Извънземното" и "Полтъргайст" първоначално е трябвало да бъдат един и същ филм, озаглавен "Нощни небеса".

В криминалния трилър "От другата страна" актьорът Джак Никълсън решава, че оригиналната сцена не е достатъчно интензивна, и въпреки че не е по сценарий, насочва истински пистолет срещу колегата си Леонардо ди Каприо.

Вижте още любопитни новини и снимки от света на киното и телевизията:

Как изглеждат днес децата от култовите филми на ужасите? (СНИМКИ)

Топ 10 на най-ужасяващите чудовища във филмовата история

Най-секси вампирите в киното и телевизията (СНИМКИ)


10 звезди, които чуха „грозен си“ в началото на кариерата си (СНИМКИ)

Най-смъртоносните мъже в киното (СНИМКИ)

Най-секси вампирите в киното (СНИМКИ)


За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА