/ iStock/Getty Images
Най-популярните филми в САЩ са все по-многообразни, макар холивудският сезон на наградите да не го показва, съобщи Асошиейтед прес.

Изследване на Инициативата за включване Аненберг на университета на Южна Калифорния установи, че повечето от водещите филми на 2019 г. имат повече герои от малцинствата или женски образи, отколкото когато и да било досега.

Най-интересното, което ще видим на „Оскари“ 2020

В анализ на стоте водещи филма в северноамериканския бокс-офис, изследователите установяват, че в 31 филма главните герои са от малцинствена расова група, което е с четири филма повече в сравнение с 2018 г. и почти три пъти повече в сравнение с филмите преди десет години.

Подобен е ръстът и при водещите женски образи. Сред същата извадка в 43 филма водещите роли са женски, което е с 4 филма повече в сравнение с 2018 г. и над два пъти повече от главните женски роли през 2007 г., които са били 20.

Резултатите от изследването, подкрепени и с данни от проучване от миналия месец, което отчете забележителен ръст в броя на жените режисьори, показват ясни знаци за напредък в това отношение за киноиндустрията. Макар все още да не отразяват точно характеристиките на американското общество, в което 51 процента са жени и около 40 на сто са цветнокожи, киното е в "знакова година за включването", смятат изследователите.

"Очевидно е, че Холивуд предприема действия за повече истории за включване и че тези филми достигат до публиката", каза Стейси Л.Смит, основател на Инициативата за включване.

Треска за наградите „Оскар“ - вече са ясни номинираните

Този напредък обаче не намира отражение в сезона на наградите, чиято кулминация е в неделя с церемонията за Оскарите.

За 87-и път нито една жена не е номинирана в категорията за най-добър режисьор. И макар южнокорейският филм "Паразит" вече да написа история с натрупаните през сезона награди, само един цветнокож е номиниран в актьорска категория - Синтия Ериво за "Хариет". За наградите БАФТА бяха номинирани само белокожи актьори.

Изследването обхваща и големите дистрибутори. Тъй като бокс-офисът е ключова мерна единица в проучването, то не включва продукцията на стрийминг-платформи като Netflix и Amazon. Нито една от тях не предоставя данни за продажбите на повечето си продукции за 2019 г.

Universal, което е единственото студио, ръководено от жена (Дона Лангли), е на първо място сред студиата с девет филма с водеща женска роля и осем филма с главни герои от малцинствата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА