Съвсем скоро е един от най-противоречивите празници у нас - Хелоуин. Независимо какво е вашето мнение, магазините ще бъдат отрупани с тематични сладки, декорации, тикви, а децата ще се маскират и ще обикалят съседите.

Но ако не ви се занимава с това да отваряте вратата на децата, за да им давате бонбони, но все пак искате да усетите "духа" на деня, ви предлагаме няколко филмови заглавия, с които да си устроите цял филмов маратон на тема Хелоуин. Вижте още в канала "Social Virals" във vbox7:

Филми за цялото семейство

Ако все пак искате да гледате нещо, след което да успеете да заспите, има наистина доста класики, на които можете да обърнете внимание. "Trick or Treat" е класиката на всички класики. Филмът е на Дисни и е от 1952 г. В него ще видите патокът Доналд и неговите племеници, които му спретват доста и забавни номера. Друга Дисни класика е" Halloweentown" от 1998 г. Във филма момиче разбира, че е вещица и заедно с брат си и сестра си откриват и други чудати създания. Още Дисни предложения са бижутата Don’t Look Under The Bed, Hocus Pocus и разбира се The Nightmare Before Christmas.
 

Класически филми с чудовища

Няма друг сезон, в който да се гледат повече хоръри! Може да започнете с литературната класика за Франкенщайн, като има доста екранизации, между които да избирате. Когато говорим за чудовища, няма как да не споменем и Beetlejuice на Тим Бъртън от 1988 г. - сравнително модерна класика за една нетрадиционна двойка. Но ако се придържаме към "класическата" класика, то задължително гледайте "Пхисо" са Хичкок.

Филми с много писъци
 
Защото Хелоуин и писъците вървят ръка за ръка, нали? "Нощта на живите мъртви" е абсолютно задължителен филм, без който кино светът на зомбитата нямаше да е същият, ако въобще съществуваше. Друга класика - The Texas Chain Saw Massacre! Haunt пък е сравнително нов филм, в който група приятели откриват изоставена къща, която се превръща в техния жив (буквално) кошмар. И понеже става въпрос за Хелоуин, няма как да пропуснете абсолютната класика Halloween. В него се проследява историята на напуснал психиатрична клиника убиец, който... се връща към убийствата.
 

Филми с обсебени хора

И тук има доста класики. "Gremlins" от 1984 г. проследява историята на момче, което получава странен домашен любимец, който се оказва едно малко зло. "Child's Play 2" е също добро предложение - останките на уж унижощената кукла Чъки се завръщат с още по-злокобни намерения. "The Exorcist" също е абсолютно задължителен филм, а още по-плашещото в него е, че е по истинска история.