/ iStock/Getty Images
За девети път Софийският международен литературен фестивал се очертава като най-мащабното литературно събитие за годината. Отново в него ще се включат над 100 участници и ще има над 40 събития. Тази година фестивалът ще се проведе в общо шест дни – от 7 до 12 декември, съобщиха от фестивала.

Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Тази година единият от фокусите е да срещне българската публика с писатели, носители на Наградата на ЕС за литература. Българските читатели ще могат да чуят Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, да се запознаят с интересни тенденции в съвременното писане и да откроят ония теми и идеи, които белязват съвременната европейска литература.

Вторият фокус са знакови имена в съвременната – можем да кажем – световна литература и култура. Тук си струва да се откроят фигури като Дубравка Угрешич и Ана Бландиана, които са известни не само със своите художествени текстове, но и с есеистиката и публицистиката си и чийто глас отзвучава с особена тежест днес. Смятаната за най-голямата съвременна нидерландска писателка Кони Палмен ще говори не само за чистите си фикции, но и за своя поглед към автори като Силвия Плат и Тед Хюз, а в лицето на Фиона Сампсън ще видим авторка, която през поезията, традиционно считана за по-малко четена, е успяла да постигне успех, известност, влияние.

Интересни ще бъдат срещите с Алексей Салников, който умее да улавя злободневното и да проявява завидно чувство за хумор, както и с Елвира Семинара, която има вкус към странните, нестандартни хора и ситуации.

Основни за структурата на фестивала продължават да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Тони Николов, Алек Попо, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Илко Димитров, Цочо Бояджиев, Деметра Дулева, Катерина Хапсали, Деляна Манева и мн. др.

Особен акцент на фестивала ще бъдат дискусиите, отново посветени на ключови проблеми на съвремието ни. 
БГНЕС