Мъжкото либидо е най-силно през зимата
Мъжкото либидо е най-силно през зимата / sxc.hu

Мъжете са по-настроени за секс през зимата, отколкото през лятото, установиха психолози от Харвардския университет. Те открили, че мъжете се възбуждат повече от снимки на разголени жени през студените месеци, отколкото през горещите.

За целите на изследването 114 мъже били помолени да оценят привлекателността на група жени на всеки три месеца в продължение на една година. Веднъж на всеки три месеца всеки мъж бил молен да оценява две групи снимки.

В едната били включени само лицата на жените, а в другата снимките показвали и тяхното тяло - в бански костюм или близък план на бюста им. Учените установили, че преценката на мъжете за привлекателността на лицето на дамите не се променила през годините. Но в преценката за телата им настъпила промяна.

Изследователите регистрирали чувствително повишаване на възбудата от по-разголените снимки през декември, януари и февруари в сравнение с трите летни месеца юни, юли и август. Освен това мъжете, които имали връзка с една жена по време на цялото изследване, проявили същите вариации в преценката за привлекателността на партньорката им. Представителите на силния пол считали, че половинката им е по-гореща през зимата, отколкото през лятото.

Резултатите от изследването се подкрепят от допитване на компанията за секс играчки Лавхъни, което установи, че хората правят най-много секс през декември, посочва БГНЕС. Една от причините в разликата в нивата на възбуда вероятно е фактът, че през зимата кожата се вижда по-малко, а това прави съзирането й по-необичайно и възбуждащо. През лятото, когато са на плажа и дами в бански костюми се виждат на всеки ъгъл, мъжете се нуждаят от по-голям стимул, за да се възбудят.

Фактът, че преценката за лицето не се променя през годината подкрепя тази теория. Друго възможно обяснение е, че хормоните на мъжете варират в зависимост от сезона и те просто се възбуждат по-лесно, когато времето е студено.