Мобилните телефони вредни повече за растенията, не за хората
Мобилните телефони вредни повече за растенията, не за хората / netinfo
Докато в човешкото общество се води дебат за евентуалните рискове за здравето от мобилната телефония, растителният свят вече реагира на електромагнитните вълни като на нараняване, пише БГНЕС.

„Те са лишени от разум, неподвижни и много чувствителни към околната среда”, така Франс Прес цитира обяснението на Ален Ван на колоквиум на „Фондацията Здраве и радиочестоти“, защо е избрал растения за „опитни зайчета“. Изложени на високочестотно електромагнитно облъчване (900 Mhz, 5 V/m ), растенията реагират както когато бъдат наранени, уточнява ученият. Бързият отговор на растението на стрес е същият както на електромагнитни полета от 5 V/m или 40 V/m, но той не се наблюдава, когато растенията са защитени от бронирана каса. Засегнат е енергийният метаболизъм.

Всяко растение реагира, като мобилизира гени за да произвеждат протеини дори когато само отделни листа са изложени на облъчването. Тази силна временна физиологична реакция при растенията според учения може да се обясни с голямата повърхност, която те излагат на облъчването по отношение на обема им. Ален Ван възнамерява да подложи култивирани човешки клетки на подобни тестове и да използва след това ДНК чипове, за да установи кои набори гени са засегнати.

Повече от хиляда плъха и мишки бяха използвани в мащабно европейско изследване „Пърформ А“, включващо всекидневно излагане - от 1 до 4 часа според опитните животни и от 5 до 7 дни седмично – но така и не бе доказан канцерогенният ефект от облъчването. На колоквиума бяха представени за обсъждане над 2000 изследвания. Заключението на учените е, че при човека не може да се каже нито че има въздействие, нито че няма въздействие на електромагнитните вълни върху здравето, но ако съществува риск, той е индивидуален и слаб.