Миграцията на паламуда заобикаля големите киносалони
Миграцията на паламуда заобикаля големите киносалони / netinfo

Новият филм на режисьора Людмил Тодоров "Миграцията на паламуда" с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и покойния Велко Кънев засега няма да се разпространява в големите киносалони в страната заради монополното положение, създадено от собствениците на киносалони. Това обяви самият режисьор след първата публична прожекция на филма в кино "Люмиер".

Той обоснова причините си със следните факти: "Приходите, които киносалоните взимат от прожекциите на филмите у нас, са близо 70 процента, като останалите 30 процента се разделят поравно между разпространителя и продуцента. Разпространителят взема 15 процента от нетните приходи. Той си начислява разходи по рекламата на филма, които надвишават реалните му разходи. Отчита ги с кухи фактури. Така за продуцента вместо 15 процента остават между 5 и 10 процента от общите приходи. Тези 5-10 процента се разпределят между продуцента, копродуцентите, авторите на филма и отчисления за българската държава, която е основният финансов донор".

За да бъде включен филмът "Миграцията на паламуда" в програмата на една зала, собствениците на киносалони искат такса от 625 евро без ДДС, което Тодоров преизчисли в обща сума от 30 хил. лв. предварителни такси за пускането на филма въобще в техните зали. Ако не се заплатят, филмът не се допуска в техните зали.

Най-нетърпеливите зрители ще могат да видят "Миграцията на паламуда" на 16-ия Международен "София филм фест".