/ © Guliver/Getty Images
Вода на повърхността на Меркурий вероятно има не само в кратери, но и на много места между тях, съобщи Лайф.
 
Плузамръзнал океан вероятно се крие под леденото "сърце" на Плутон

Американски учени използвали данни, събрани от лазерния алтиметър на космическия апарат "Месинджър", за да открият натрупвания на лед на повърхността на Меркурий. Оказало се, че лед има не само в разположените край полюсите кратери, които са във вечен мрак, но и между тях, в малки неравности на ландшафта. Това може да означава, че количеството лед на Меркурий е значително по-голямо, отколкото се смяташе досега.
 
Астрономи откриха най-горещата планета

Учените ползвали данни, събрани през периода 2011-2015 г., докато "Месинджър" орбитирал около първата планета в Слънчевата система. Висотомерът послужил за картографиране, но учените се поинтересувили от страничния продукт от дейността му - измененията в яркостта на отразяването на лазерните импулси от повърхността на планетата. В някои райони импулсите били поглъщани интензивно, а в други - слабо.
 
Ще могат ли изследователите на космоса да пият вода от Луната?

Когато висотомерът изпращал импулс под ъгъл към повърхността в някои райони, коефициентът на отразяване често се отличавал от онзи, който имало в същите райони при вертикално падане на лазерния лъч.
 
Учените отбелязват, че единствено наличието на воден лед може да обясни подобни промени в отражателната способност на повърхността на Меркурий.