Мексико празнува триумфа си на Оскар-ите
Мексико празнува триумфа си на Оскар-ите / Guliver/Getty Images

Докато мексиканците празнуваха режисьорския Оскар на Алехандро Гонсалес Иняриту - втори пореден за него и трети пореден за Мексико, президентът Енрике Пеня Нието написа в социалните мрежи, че известният кинодеец е накарал страната си да се гордее, предаде Асошиейтед прес.

Оскарът за най-добър режисьор отиде при Алехандро Гонсалес Иняриту

Режисьорската категория на наградите Оскар по традиция се доминира от американци. Ситуацията обаче се промени през 2014 г., когато друг виден мексикански режисьор, Алфонсо Куарон, спечели приза за работата си над "Гравитация". "Мексиканската серия" продължи миналата година с наградата на Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен" и тазгодишния му Оскар за "Завръщането".

Лео ди Каприо и първият му Оскар чупят рекорди в Twitter

Нието е изпратил поздравителен туит в късните неделни часове и на мексиканския оператор Еманюел Любецки за третия му пореден Оскар. Любецки записа името си в историята на отличията като първия оператор с три поредни награди - за "Завръщането", "Бърдмен" и "Гравитация", отбелязва БТА.

След наградната церемония десетки жители на Мексико се събраха край един от известните монументи в столицата, за да отпразнуват отличията на Иняриту и Любецки, както и дългоочаквания Оскар на изпълнителя на главната роля в "Завръщането" Леонардо ди Каприо. Част от ентусиастите скандираха "Лео, братко, вече си мексиканец".

Леонардо ди Каприо грабна Оскар за най-добър актьор за „Завръщането"